Adölesan idiyopatik skolyozda koronal, sagittal plan eğriliklerinin ve spinopelvik parametrelerin vücut imaj algisi, benlik saygisi, yaşam kalitesi ve hi̇permobilite ile ili̇şki̇si̇
Relationship between coronal and sagittal plane deformities and spinopelvic parameters with body image perception, self-esteem, quality of life, and hypermobility in adolescent idiopathic scoliosis
- Tez No: 860905
- Danışmanlar: PROF. DR. NEHİR SAMANCI KARAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Skolyoz, yaşam kalitesi, özsaygı, vücut imaj algısı, spinopelvik parametreler, Scoliosis, quality of life, self-esteem, body image perception, spinopelvic parameters
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı adölesan idiyopatik skolyoz olgularında koronal, sagittal plan eğriliklerinin, spinopelvik parametrelerin ve çeşitli klinik özelliklerin yaşam kalitesi, benlik saygısı, vücut imaj algısı ve hipermobiliteyle ilişkisini incelemektir. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı polikliniklerine başvuran Adölesan İdiyopatik Skolyozlu olgular alındı. Olguların son 3 ay içinde çekilmiş olan 2 yönlü skolyoz grafileri PACS aracılığıyla SURGİMAP uygulamasına yüklenerek cobb açıları, torakal kifoz açısı, lomber lordoz açısı, pelvik tilt açısı, pelvik insidans açısı, sakral slop açısı, sagittal vertikal aks parametreleri ölçüldü. Klinik olarak hasta değerlendirme formu, vücut imaj algısının değerlendirilmesinde Walter Reed Görsel Değerlendirme Ölçeği, özsaygının değerlendirilmesinde Coopersmith Özsaygı Envanteri, yaşam kalitesinin değerlendirilmesinde SRS-22 Skolyoz Hasta Anketi, hipermobilitenin değerlendirilmesinde ise Beighton Skoru kullanıldı. Bulgular: Olguların yaşam kalitesini cobb açısı, rotasyon dereceleri, kadın cinsiyet ve korse kullanımının etkilediği belirlendi. Vücut imaj algısını ise cobb açısı, rotasyon dereceleri, kadın cinsiyet, torakal ve çift eğriliklerin etkilediği saptandı. Özsaygının hipolordotik grupta ve posterior pelvik tilte sahip olgularda daha yüksek olduğu tespit edildi. Hipermobilite skorları ile torakal kifoz, lomber lordoz ve cobb 2 açılarıyla negatif ilişki olduğu bulundu. Sonuç: Adölesan idiyopatik skolyoz oldukça kompleks bir hastalıktır. Bu kompleks hastalığın değerlendirilmesi ve tedavisinde koronal plan eğrilikleriyle birlikte sagittal plan eğriliklerinin ve spinopelvik parametrelerin ve ayrıca bireylerin hipermobilite ve psikosoyal durumlarının da göz önüne alınması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between coronal and sagittal plane deformities, spinopelvic parameters, various clinical features, and quality of life, self-esteem, body image perception, and hypermobility in adolescent idiopathic scoliosis cases. Method: Adolescent idiopathic scoliosis cases presenting to the Physical Medicine and Rehabilitation Department clinics of the Akdeniz University Faculty of Medicine Hospital were included. Two-directional scoliosis radiographs taken within the last 3 months were uploaded to the SURGİMAP application via PACS, and Cobb angles, thoracic kyphosis angle, lumbar lordosis angle, pelvic tilt angle, pelvic incidence angle, sacral slope angle, and sagittal vertical axis parameters were measured. Clinically, patient assessment form, Walter Reed Visual Assessment Scale for body image perception evaluation, Coopersmith Self-Esteem Inventory for self-esteem evaluation, SRS-22 Scoliosis Patient Questionnaire for quality of life evaluation, and Beighton Score for hypermobility assessment were used. Results: It was determined that Cobb angles, rotation degrees, female gender, and brace use influenced the quality of life of the cases. Body image perception was found to be affected by Cobb angles, rotation degrees, female gender, thoracic, and double curves. Self-esteem was found to be higher in the hypolordotic group and cases with posterior pelvic tilt. Negative correlations were found between hypermobility scores and thoracic kyphosis, lumbar lordosis, and Cobb 2 angles. Conclusion: Adolescent idiopathic scoliosis is a highly complex disease. Evaluation and treatment of this complex disease should take into account not only coronal plane deformities but also sagittal plane deformities, spinopelvic parameters, as well as individuals' hypermobility and psychosocial statuses.