Çîroknûsîya Emerîkê Serdar di edebîyata Kurdî de
Kürt edebiyatında Emerîkê Serdar'ın öykücülüğü
- Tez No: 861016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ASLANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Öykü, Kürt Öykücülüğü, Sovyet Dönemi Kürt Edebiyatı, Emerikê Serdar, Öykülerde Tema, Story, Kurdish Short Story, Kurdish Literature of the Soviet Period, Emerikê Serdar, Theme of Short Story
- Yıl: 2023
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Edebiyatın kurgusal türlerinden biri de öyküdür. Dünya edebiyatında öykü tarihsel bir geçmişe sahiptir. Dünya edebiyatında çokça yazar tarafından yazılmış ve kendine has türlere sahiptir. Bu yönüyle de bir edebi tür olarak öykü, çalışmalara konu olmuştur. Kürt edebiyatında başlangıçta her ne kadar güçlü bir şekilde ortaya çıkmamışsa bile; birbirinden farklı coğrafyalarda serpilmiş, gelişmiştir. Kürt öykücülüğü Türkiye, Suriye, Irak, eski Sovyetler Birliği ve Avrupa'ya yayılım göstermiştir. Araştırmacılar öykü metinlerini konu, tema ve teknik unsurlar yönünden incelemişlerdir. Biz de bu çalışmamız da Emerîkê Serdar'ın yaşamı ve öykülerini inceleyeceğiz. Emerîkê Serdar Sovyet sahası Kürt öykücülerinden biridir. Bu çalışmamız da Emerîkê Serdar'ın öykü kitapları; Destê Dê (1974/2015), Êdî Dereng Bû (1979/2015), Dengê Dil (1985/2015), Gundê Me (2006) û Hisreta Emir (2018) analiz edilip incelenmiştir. Çalışmamızda Emerîkê Serdar'ın öyküleri tematik açıdan incelenmiştir. Çalışmamız da Emerîk Serdar'ın öyküleri tematik ölçülere göre sınıflandırılmış ve özelliklerine göre analiz edilmiştir. Tematik incelemenin yanı sıra Emerîkê Serdar'ın öyküleri teknik unsurlar bakımından da incelenmiştir. Öyküler yazarın yaşam öyküsü paralelinde de değerlendirilmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the fictional genres of literature is the story. The story has a historical background in world literature. It has been written by many authors in world literature and has its own unique genres. In this respect, the short story as a literary genre has been the subject of studies. Even though it did not emerge strongly in Kurdish literature at the beginning, it has flourished and developed in different geographies. Kurdish storytelling has spread to Turkey, Syria, Iraq, the former Soviet Union and Europe. Researchers have analysed the story texts in terms of subject, theme and technical elements. In this study, we will analyse the life and stories of Emerikê Serdar. Emerikê Serdar is one of the Kurdish storytellers of the Soviet field. In this study, Emerikê Serdar's story books; Destê Dê (1974/2015), Êdî Dereng Bû (1979/2015), Dengê Dil (1985/2015), Gundê Me (2006) û Hisreta Emir (2018) were analysed and examined. In our study, Emerikê Serdar's stories were analysed thematically. In our study, Emerik Serdar's stories were classified according to thematic criteria and analysed according to their characteristics. In addition to thematic analysis, Emerikê Serdar's stories were also analysed in terms of technical elements. The stories were also analysed in parallel with the author's life story.