Türk siyasetinde iktidar ve muhalefetin kavramsal kurgusu: 2000'li yıllar Türk yazılı basını üzerine bir analiz
Conceptual construction of the government and opposition in Turkish politics: An analysis on the Turkish print media in the 2000's
- Tez No: 861077
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ALANKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Journalism, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Politics, Government, Opposition, Yeni Şafak Newspaper, Cumhuriyet Newspaper
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 475
Özet
Siyaset, bireylerin, çıkar gruplarının, çoğunluğun, azınlığın ve toplumun karar alma süreçlerini etkileyen, yönlendiren ve yeniden inşa eden bir olgu olarak gündelik hayat pratiklerimiz özelinde oldukça belirleyici bir rol oynamaktadır. Güç sahası bu denli etkin olan siyaset olgusunun icra aşaması; iktidarın eylem ve pratikleri ile muhalefetin eleştirel söylemleri arasında gerçekleşmektedir. Siyaset ve toplum arasında köprü görevi gören yazılı basın ise bilginin yeniden yaratıcısı ve aktarıcısı konumunda büyük bir öneme sahiptir. Bu gelişmeler bağlamında Türk yazılı basınının iktidar ve muhalefet anlatısını nasıl kurguladığını anlamak ve anlamlandırmak çalışmanın esas amacını muhteva etmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde iktidar ve muhalefet kavramlarına teorik bir bakış açısıyla yaklaşılmış ve dört farklı düşünürün ilgili konular hakkında görüşleri aktarılmıştır. İkinci bölümde ise Türk siyasal hayatında vuku bulan iktidar ve muhalefet ilişkileri uzun bir tarihsel periyot içerisinde incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Türk yazılı basını üzerinden iktidar ve muhalefet anlatılarını çözümlemek amacıyla Yeni Şafak ve Cumhuriyet gazeteleri karma araştırma yöntemini tatbik etmeye uygun olan MAXQDA programı vasıtasıyla analiz edilmiş ve çalışma bağlamında oluşturulan araştırma soruları cevaplanmıştır. Anahtar Kelimler: Siyaset, İktidar, Muhalefet, Yeni Şafak Gazetesi, Cumhuriyet Gazetesi,
Özet (Çeviri)
The concept of politics is a phenomenon that affects, leads and reconstructs the decision-making processes of society. Therefore, politics plays a pivotal role in the daily routine of individuals, pressure groups, public-interest groups, the majority and the minority. The notion of politics has a far-reaching sphere of influence, and the practice of politics often materializes between the acts and practices of the political power and the critical discourses of the opposition alliance. The fourth estate, which acts as a liaison between politics and society, is of utmost significance as a reorganizer and transmitter of information. Considering these arguments, the principal purpose of this thesis is to understand and make sense of how the Turkish print media fictionalizes the narrative of the political power holder and the opposition party. In the first four chapters of the paper, the terms power and opposition are approached from a theoretical standpoint, and the views of four distinguished political and social scientists on the related issues are presented. In the next breath, the second part analyzes the political relations, ties and affiliations between the government and the opposition in Turkish political life over a long historical era. In the final part of the study, to analyze the narratives of power and opposition elites through the Turkish print media, Yeni Şafak and Cumhuriyet newspapers were analyzed through the MAXQDA Version 2022.5 software, which is appropriate for carrying out the mixed research method, and also the research questions formed in the context of the study were answered.