18. yüzyılda Osmanlı hac yolunun güvenliği
Security of the Ottoman pilgrimage road in the 18th century
  1. Tez No: 861216
  2. Yazar: SENA ÖĞÜLMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOPAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hajj, Surre, Security, Urban, Pilgrimage Road, 18th Century
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Hac, sağlığı ve maddi imkânları yeterli olan her Müslüman için farz bir ibadet olmuştur. Bu nedenle Müslümanlar kutsal beldelere ulaşabilmek için uzun süren tehlikeli bir yolu göze almışlardır. Ulaşım imkânlarının kısıtlı olduğu Osmanlı Devleti'nde sekiz ay süren bir yolculuk ile hac ibadeti tamamlanmakta idi. Yaklaşık sekiz ay süren bu yolculuk beraberinde birçok tehlikeyi de getirmiştir. Bu tehlikelerden en çok öne çıkanı urban eşkıyasının kervanlara saldırmasıdır. Hacı adaylarının güvenli bir şekilde yolculuğunu tamamlaması halife unvanına sahip padişahın prestiji için oldukça önemli bir konu olmuştur. Bu nedenle yolda birçok önlem alınmıştır. Yolculuk başlamadan önce bölge valilerine fermanlar gönderilmiş ve gereken tedbirlerin alınması istenmiştir. Hac yolculuğunun hem güvenli hem de daha rahat ve konforlu olması için yol boyunca kaleler ve hanlar inşa edilmiş, su kuyuları onarılmıştır. Bölgede anlaşma yapılan kabileler hem hacıların güvenliklerini sağlamak hem de rehberlik etmek için görevlendirilmiştir. Yolculuk, 18. yüzyıl boyunca kara üzerinden devam ederken teknolojinin gelişmesi ile deniz ulaşımı da hac ibadetinin yapılması için alternatif olmuştur. Anahtar kelime: Hac, Surre, Güvenlik, Urban, Hac Yolu, 18. Yüzyıl.
Özet (Çeviri)
Hajj is a religious duty of worship for every Muslim with sufficient health and financial means. Therefore, Muslims take a long and dangerous road to reach the sacred places. In the Ottoman Empire, where transportation facilities were limited, the pilgrimage was completed with a journey that lasted eight months. This journey, which lasted approximately eight months, brought many dangers. The most prominent of these dangers is the attack of urban bandits on camel trains. The safe completion of the pilgrims' journey was a critical issue for the prestige of the Sultan, who had the title of Khalif. Hence, many precautions have been taken on the road. Before the start of the journey, edicts were sent to the regional governors and they were asked to take the necessary precautions. To make the pilgrimage safe and more comfortable, castles and caravanserai were built along the way, and water wells were repaired. Tribes with whom agreements have been made in the region are assigned to both ensure the safety of pilgrims and guide them. While the journey continued over land throughout the 18th century, with the development of technology, sea transportation also became an alternative for performing the pilgrimage.