Prostat kanserinin serum irisin ve doku miR-511-5p ve miR-6856-5pseviyeleri ile ilişkisi
Relationship of prostate cancer between serum irisin, tissue miR-511-5p and miR-6856-5p levels
  1. Tez No: 861359
  2. Yazar: BEKİR ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADRETTİN PENÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Halk Sağlığı, Physiology, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İrisin, Mir-511-5p, Mir-6856-5p, Prostat Kanseri, Irisin, Mir-511-5p, Mir-6856-5p, Prostate Cancer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Fizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmada prostat kanseri hastalarının hem Gleason skoruna göre (Gleason skor 6, 7, ve 8 ve üzeri olacak şekilde) 3 gruba ayrılmış hasta gruplarının kendi aralarında hem de kontrol grubu ile bu gruplar arasında serum irisin seviyesi ile prostat doku miR-511-5p ve miR-6856-5p anlatım seviyelerinin değişiminin anlamlı olup olmadığı amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: miR-511-5p ve miR-6856-5p anlatım seviyeleri prostat dokularında“real time”PCR (“Polimerase Chain Reaction”) ile incelenmiştir. Ayrıca irisin seviyesi ELISA (“Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay”) kiti ile ölçüldü. Histolojik incelemelere dayalı teşhislerden yola çıkarak 20 kişilik kontrol grubuna ek olarak 58 hasta birey gönüllülük esasına dayalı olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta bireyler Gleason skorlarına 3 gruba ayrıldı. 20 hasta Gleason skoru 6, 20 hasta Gleason skoru 7 ve 18 hasta da Gleason skoru 8 ve üzeri olarak belirlendi. Bulgular: Yapılan çalışma ve hesaplamalar sonucunda, prostat spesifik antijen (PSA) değeri kontrol grubu sadece en ileri düzeydeki prostat kanseri hasta grubu ile istatistiksel farklılık göstermekle birlikte diğer gruplar arasında bir fark gözlemlenmedi. Dokudaki miR-511-5p ve miR-6856-5p hasta gruplarında kontrole göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek çıkmıştır ve her ikisi arasında doğru orantılı olarak bir bağlantı tespit edilmiştir. Ancak irisin serum seviyesi gruplar arasında bir fark göstermediği gibi diğer değişkenlerden sadece kolesterol ile anlamlı korelasyon göstermektedir. Sonuç: PSA'nın seviyesi özellikle hastalık ilk evrelerinde tam belirleyici eleman olamamakla birlikte miR-511-5p ve miR-6856'nın hasta bireylerde yüksek anlatım yapması hem ilerleyen çalışmalarda biyobelirteç çalışmalarına hem de genetik tedavi çalışmalarına ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In the study, prostate cancer patients were divided into 3 groups according to Gleason score (Gleason score 6, 7, and 8 and above), and It was aimed to determine whether the change in serum irisin levels, prostate tissue miR-511-5p and miR-6856-5p expression levels was significant between control and three patient groups, Materials and Methods: miR-511-5p and miR-6856-5p expression levels were examined in prostate tissues by“real time”PCR. Irisin level was also measured by ELISA kit. Based on diagnoses and histological examinations, 20 healty and 58 patients, were included in the study on a voluntary basis. Patients were divided into 3 groups according to their Gleason scores. 20 patients had a Gleason score of 6, 20 patients had a Gleason score of 7, and 18 patients had a Gleason score of 8 and above. Results: As a result of the study and calculations, the PSA value showed a statistical difference only with the control group and the most advanced prostate cancer patient group, but no difference was observed between the other groups. miR-511-5p and miR-6856-5p were statistically significantly higher in the patient groups compared to the control, and a directly proportional connection was detected between both. However, no difference were detected for the serum level of irisin and showed a significant correlation only with cholesterol. Conclusion: Although PSA level can not be an exact determining factor, especially in the early stages of the disease, it is thought that the high expression of miR-511-5p and miR-6856 in patient individuals will shed light on both biomarker studies and genetic treatment studies in future studies.