Serum biglikan düzeyi ile prostat kanseri arasındaki ilişki
Relationship between serum biglycan level and prostate cancer
- Tez No: 847823
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER ÇOBAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Biglikan, BGN, Prostat Kanseri, Belirteç, TRUS
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Prostat spesifik antijen (PSA) düzeyi 4-10 ng/ml olan hastalarda prostat kanserinin saptanma olasılığı %25'tir. PSA'nın prostat kanserine spesifik belirteç olmaması gereksiz biyopsi oranlarını arttırmaktadır. Biglikan (BGN) hücre ekstraselüler matriksinde bulunan lösinden zengin küçük proteoglikanlar (SLRP) ailesinin bir üyesi olup hücre siklusunun düzenlenmesinde görevlidir. Prostat dokusunun proteoglikanlar açısından zengin olması sebebiyle prostat kanserinde serumda artışı beklenmektedir. Bu çalışmada PSA düzeyine ek BGN bakılmasının tanıda ve biyopsi kararında yardımcı olup olmayacağını araştırdık. Materyal-Metod: Eylül 2021 ile Ocak 2023 tarihleri arasında kliniğimize alt üriner sistem semptomları olan ve PSA taraması için başvuran hastalardan, PSA değeri 4-10ng/ml arasında olan veya digital rektal muayenesinde anormal bulgular saptanması sonucu transrektal prostat biyopsi yapılmasına karar verilen 115 hasta dahil edildi. Hastaların, biyopsi öncesi kanları alındı ve ELISA yöntemiyle serum BGN değerleri hesaplanarak kaydedildi. Patoloji sonucu benign prostat hipertrofisi gelen hastalar kontrol grubuna dahil edildi. Biyopsi patoloji sonuçları, yaş, PSA, f/tPSA oranı, prostat volümü, serum BGN değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 62 kontrol grubu ve 53 prostat kanseri grubu olmak üzere toplam 115 hasta dahil edildi. Prostat kanseri grubunun yaş ortalaması 65.91±7,32, kontrol grubunun yaş ortalaması 64,94±5,93 (p=0.434); prostat kanseri grubunun total PSA ortalaması 7,02±2,1 ng/ml, kontrol grubunun total PSA ortalaması 6,6 ±1,68 ng/ml(p=0.237); prostat kanseri grubunun ortalama prostat hacmi 62,92±22,67 cc, kontrol grubunun ortalama prostat hacmi 70,37±25,86 cc (p=0.10.6) olarak bulundu ve gruplar benzerdi. f/tPSA oranı karşılaştırıldığında prostat kanseri olan grubun 0,19±,08, kontrol grubunun 0,23±,10 olarak bulundu ve anlamlı fark tespit edildi (p=0.028). Prostat kanseri grubunun BGN düzeyi ortalaması 10,24±8,10 ng/ml, kontrol grubunun BGN düzeyi ortalaması 6,02±2,28 ng/ml bulundu (p=0.000). Prostat kanseri grup ISUP gradelerine göre ayrıldığında 21 (%40) hasta ISUP 1, 26 (%49) hasta ISUP 2 ,3 (%5) hasta ISUP 3 ve 3 (%5) hasta ISUP 4 olarak bulundu. ISUP gradelerine göre ayrılan hastalarda BGN düzeyleri arasında korelasyon görülmedi (p=0.398). Yaş ile BGN düzeyi arasında her iki grupta da anlamlı fark görülmedi (p=0.695,p=0.090). ROC analizinde BGN düzeyi için 6.6ng/ml kesme değeri için spesifite %89.2, sensitivite %64.4 olarak bulundu. Sonuç: PSA düzeyi 4-10ng/ml olan, başka malignite öyküsü bulunmayan hastalarda BGN düzeyinin tanıda yardımcı biyoberliteç olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca biyopsi öncesi BGN düzeyine bakılması gereksiz biyopsilerin önüne geçmekte, bunun sonucunda prostat biyopsisinin komplikasyonları ve gereksiz biyopsinin sebep olduğu işgücü kaybı ve maliyet azalacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The probability of detecting prostate cancer in patients with a prostate specific antigen (PSA) level of 2-10 ng/ml is 25 %. There is an increase of unnecessary biopsy rates as PSA is not specific to prostate cancer, Biglycan is a member of the leucine-rich small proteoglycans (SLRP) family found in the cell extracellular matrix which is responsible for the regulation of the cell cycle. Prostate tissue is rich in proteoglycans, thus its increase is expected to be seen in prostate cancer. In this study, in addition to PSA value, we investigated whether the presence of BGN would be helpful for the diagnosis and biopsy decision of prostate cancer. Materials-Method: Between September 2021-January 2023, 115 patients with complaints of lower urinary tract symptoms whose PSA value was between 4-10ng/ml or who were decided to undergo transrectal prostate biopsy as a result of abnormal findings in digital rectal examination were included. Blood samples of the patients were taken before biopsy and serum BGN values were calculated and recorded using the ELISA method. The control group included patients diagnosed with benign prostatic hypertrophy as the pathology result. Biopsy pathology results, age, PSA, t/fPSA ratio, prostate volume, and serum BGN values were compared. Results: A total of 115 patients, 62 in the control group and 53 in the prostate cancer group, were included in the study. The average age of the prostate cancer group was 65.91, the average age of the control group was 64.94 (p = 0.434); The mean total PSA in the prostate cancer group was 7.02ng/ml, the mean total PSA in the control group was 6.60ng/ml (p=0.237); The average prostate volume of the prostate cancer group was 62.92, and the average prostate volume of the control group was 70.37 (p = 0.10.6), and the groups were similar. When the free PSA and total PSA ratio were compared, it was found to be 0.19 in the prostate cancer group and 0.23 in the control group, and there was a significant difference (p = 0.028). The average BGN level of the prostate cancer group was 10.24ng/ml, and the average BGN level of the control group was 6.02ng/ml (p=0.000). When the prostate cancer group was divided according to ISUP grades, 21 (40%) patients were found to be ISUP 1, 26 (49%) patients were ISUP 2, 3 (5%) patients were ISUP 3 and 3 (5%) patients were ISUP 4. There was no correlation between BGN levels in patients separated according to ISUP grades (p = 0.398). There was no significant difference between age and BGN level in both groups (p = 0.695, p = 0.090). In ROC analysis, the cut-off value of 6.6ng/ml for BGN level were found to be 89.2% and 64.4 % specific and sensitive respectively. Conclusion: Checking BGN levels before biopsy in patients with PSA levels of 4-10ng/ml with no history of malignancy will help prevent unnecessary biopsies. As a result, there will be a decrease of complications related to prostate biopsy, and a deacrease of labor loss and costs.