Alfa metil açilkoenzim-a racemase ve netrin 1 prostat kanserinin tarama ve tanısında prostat spesifik antijen yerine kullanılabilir mi?
Netrin 1 and alpha-methyl acylcoenzim-a racemase in diagnosis of prostate cancer
  1. Tez No: 754093
  2. Yazar: ERSİN KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTUĞ TUNCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, tanı, PSA, AMACR, Netrin 1, Prostate cancer, diagnosis, PSA, AMACR, Netrin 1
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Prostat kanseri saptanan ve saptanmayan hastaların serum ve idrar alfa metil açilkoenzim–A Racemase (AMACR) ve Netrin 1 düzeyleri arasında fark olup olmadığının ve AMACR ve Netrin 1'in; prostat kanserinin tanısında serum prostat spesifik antijen (PSA) düzeyi yerine kullanılıp kullanılamayacağının belirlenmesi Gereç ve Yöntem: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji A Polikliniği'ne Nisan 2014-Ekim 2014 tarihleri arasında başvuran anormal serum PSA düzeyi ve/veya anormal PRM bulguları nedeni ile TRUS eşliğinde prostat biyopsisi yapılan 45-75 yaş arasındaki 175 erkek hasta çalışmaya dahil edildi. İşlem öncesinde alınan 5 mL'lik kan ve prostat masajı sonrası alınan 5 mL'lik idrar örneklerinde AMACR ve Netrin 1 düzeyleri ölçüldü. İstatiksel olarak Student t, Mann Whitney U testleri ve Pearson korelasyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 62.7 ± 6.4 yıl idi. Kırk hastada (% 22.8) prostat kanseri, 135 hastada (%77.2) benign prostat hiperplazisi (BPH) saptandı. BPH saptanan grupta, ortalama serum AMACR, idrar AMACR, serum Netrin 1 ve idrar Netrin 1 düzeyleri sırası ile 13.4±16.9 ng/ml; 7.1±3.4 ng /ml; 164.1±46 pg/ml ve 19.5±5. pg / ml idi. Prostat kanseri grubunda, hastaların ortalama serum AMACR, idrar AMACR, serum Netrin 1 ve idrar Netrin 1 düzeyleri sırası ile 10.2±9.8 ng/ml; 6.8±2.5 ng /ml; 159.1±44.1 pg/ml ve 20.1±5.3 pg / ml idi. Her iki grubun serum ve idrar AMACR ve Netrin 1 düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık ve korelasyon saptanmadı. Sonuç: Bu araştırmada, prostat kanseri tanısında serum ve idrar AMACR ve Netrin 1 düzeylerinin, PSA'ya alternatif olamayacağı gösterilmiştir. Sonuçlarımızın daha ileri çalışmalar ile doğrulanması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the serum and urine levels of alpha methyl acylcoenzim-A Racemase (AMACR) and Netrin 1 in patients with and without prostate cancer and to determine whether these markers could be used as an alternative in diagnosis of prostate cancer instead of serum prostate specific antigen (PSA) levels. Materials and Methods: One hundred and seventy five patients between 45-75 years those admitted to Ankara Numune Training and Research Hospital Urology A Clinic between April 2014 and October 2014 to whom transrectal ultrasound guided biopsies were performed for abnormal serum PSA levels or digital rectal examinations were included in this study. The levels of AMACR and Netrin 1 levels of blood and urine samples' of 5 mL those were taken prior to biopsies were measured. Student t, Mann Whitney U tests and Pearson correlation analyses were used. Results: The mean age of the patients were 62.7 ± 6.4 years. Prostate cancer were detected in 40 patients ( 22.8 %) while 135 of them ( 77.2 %) were diagnosed as benign prostate hyperplasia (BPH). In BPH group, serum and urine levels of AMACR and Netrin 1 were 13.4±16.9 ng/ml; 7.1±3.4 ng /ml; 164.1±46 pg/ml and 19.5±5 pg / ml respectively. The levels of serum and urine levels of AMACR and Netrin 1 were 10.2±9.8 ng/ml; 6.8±2.5 ng /ml; 159.1±44.1 pg/ml and 20.1±5.3 pg/ml respectively in prostate cancer group. There were no statistically significant difference or correlation between these two groups' serum and urine AMACR and Netrin 1 results. Conclusion: Serum and urine levels of AMACR and Netrin 1 were not found to be alternatives for serum PSA levels in te diagnosis of prostate cancer in this study. We believe that our results should be confirmed by further studies.