Giresun Üniversitesi Giresun Eğitim Araştırma Hastanesi yoğun bakımlarında 2 yıl içinde trakeostomi uygulanacak hastaların klinik özellikleri ve erken-geç dönem komplikasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical features and early and late period complications of patients who will receive trcheostomy within 2 years in the intensive care of Giresun University Gi̇resun training Research Hospital.
- Tez No: 861387
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİME BULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Trakeostomi, mortalite, yoğun bakım
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Yoğun bakım ünitelerinde trakeostomi işlemi uzamış entübasyon, ventilatörden ayırma ve enfeksiyondan koruma gibi gerekçelerle perkütan veya cerrahi yöntemle açılmaktadır. Çalışmamızda yoğun bakım ünitelerimizde 2 yıl içinde trakeostomi açılan hastalarda erken ve geç dönemde trakeostomi açılmasının mortalite, mekanik ventilasyon desteği ihtiyacı ve komplikasyonlara olan etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Trakeostomi uygulanan hastaların demografik verileri, entübasyon nedenleri, trakeostomi açılma zamanı, trakeostomi yöntemi, trakeostomi komplikasyonları, mekanik ventilatör parametreleri, sedasyon ihtiyaçları ve taburculukta trakeostomi durumları kayıt edildi. Bulgular: Trakeostomi açılan 99 hastanın dosyası incelendi. 6 hasta verilerine tam ulaşılamadığı, 6 hasta da trakeostomi işleminden sonra dış yoğun bakımlara sevk edildiği için çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmaya dahil edilen 87 hastanın %41,4'ü kadın (n=36), %58,6'sı ise erkek (n=51) olup hastaların ortalama yaşı 65,24±19,78 idi. Hastaların trakeostomize edilmeleri entübasyondan ortalama 20,94±12,01 gün olarak hesaplandı. Çalışmamızda 33 hastaya ilk 14 günde, 54 hastaya ise 14.günden sonra trakeostomi açıldığı görüldü. Trakeostomi zamanı ile sedasyon ihtiyacı arasında anlamlı fark yoktu. Açılma yöntemine göre değerlendirildiğinde ise cerrahi yöntemle trakeostomi açılan hastalarda daha fazla komplikasyon geliştiği ama yöntemler arasında anlamlı fark olmadığı görüldü. Tartışma ve Sonuç: Entübasyonun 14.gününden sonra açılan trakeostominin uzamış yatış süresi, artmış mekanik ventilasyon ihtiyacı ve yine yüksek mortalite ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ancak hangi günde açılmasının faydayı arttırdığı hala tartışmalıdır. Çalışmamızda trakeostomi zamanı ile mortalite, sedasyon ihtiyacı ve ventilatörden ayrılma arasında anlamlı fark bulamadık. Sağkalım beklentisi benzer hasta gruplarında yapılacak randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Tracheostomy procedures are performed in intensive care units for reasons such as prolonged intubation, separation from the ventilator, and infection prevention, either through percutaneous or surgical methods. In our study, we aimed to investigate the impact of early and late tracheostomy in tracheostomized patients in our intensive care units on mortality, need for mechanical ventilator support, and complications within 2 years. Material and Methods: Demographic data of patients undergoing tracheostomy, intubation reasons, timing of tracheostomy, tracheostomy method, tracheostomy complications, mechanical ventilator parameters, sedation needs, and tracheostomy status at discharge were recorded. Results: The records of 99 patients who underwent tracheostomy were examined. 6 patients were not included in the study because their data could not be accessed completely and 6 patients were referred to external intensive care units after the tracheostomy procedure. Of the included 87 patients, 41.4% were female (n=36), and 58.6% were male (n=51), with a mean age of 65.24±19.78. In our study, tracheostomy was performed in 33 patients within the first 14 days and in 54 patients after the 14th day. There was no significant difference between the time of tracheostomy and sedation requirement. When evaluated according to the tracheostomy performing method, it was observed that patients who underwent tracheostomy with the surgical method experienced more complications, but there was no significant difference between the methods. Discussion and Conclusion: Tracheostomy performed after the 14th day was shown to be associated with prolonged hospital stay, increased need for mechanical ventilation, and higher mortality. However, the optimal timing for tracheostomy remains a subject of debate. In our study, we did not observe a significant difference between the timing of tracheostomy and mortality, sedation requirement, and separation from the ventilator. We are of the opinion that randomized controlled trials involving patient groups with similar survival expectations are needed. Keyword: Tracheostomy, mortality, intensive care