Türkiye Cumhūriyeti'nde müziğin işlevselleşmesinde halkla ilişkilerin yeri: Emin Ongan Üsküdar Mūsiki Cemiyeti üzerine bir inceleme
The place of public relations in the functionalization of music in the Republic of Türkiye: A study on Emin Ongan Üsküdar Music Society
- Tez No: 861395
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ DİLEK ERTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Müzik, Tarih, Public Relations, Music, History
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, T.C. Müzik Endüstrisi, Geleneksel Türk Sanat Müziği, Üsküdar Musiki Cemiyeti, Public Relations, Music Industry of T.C, Traditional Turkish Art Music, Üsküdar Music Society
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Alan araştırması yöntemiyle yapılan bu tezde Türkiye Cumhuriyeti Geleneksel Türk Sanat Müziği (musikisi) tarihinin vitrini ve bir halk konservatuarı olarak tanımlanabilecek (105 yıllık geçmişi ile) Emin Ongan Üsküdar Musiki Cemiyeti örneği üzerinden müzik ve halkla ilişkiler disiplinlerinin etkileşim seviyesi ve cemiyet faaliyetlerinde PR basamaklarının planlı ya da plansız şekilde uygulanma düzeyi; içerik analizi, soru sorma, hazır bilgiden yararlanma teknikleri kullanılarak incelenmiştir. GTSM tarihine de yer verilen tezde T.C. müzik endüstrisi unsurları da PR odaklı şekilde kısaca değerlendirilmiştir. PR ile belirtilen halk unsurunun en geniş kapsama sahip olduğu kurumlardan biri, ÜMC'dir. Öte yandan, cemiyetin her zaman ön planda tutulan amatör yapısının (kamu yararına dernek oluşundan da dolayı) PR bağlamında da tercih edilmiş olması, itibar yönetimi anlamında çeşitli zararlar vermiş ve cemiyet, 105 yılın ardından; toplumdaki yaygınlık, rol modeli ve öncü oluş gibi açılardan fabrika ayarlarına hayli uzak kalmış bulunmaktadır. Çağa uygun PR çalışmalarının ihmâl edilmesi, cemiyetin özünde yer alan amatör ruhu da günden güne zayıflatmaktadır. Büyük resme bakıldığında mevcut GTSM cemiyetleri arasındaki öncü rolü ve konumu sürmekle birlikte, geçmişten gelen güçlü imajının içinin ne kadar dolu olabildiği ve söz konusu imajı korumak yönünde yapılabilecek çalışmaların ne kadar gerçekçi olabildiği ciddi bir tartışma konusudur. GTSM alanında her zaman öncü ve kaynak kurum olabilmiş ÜMC; günümüz koşullarında varlığını, çalışmalarını PR basamaklarını eksiksizce uygulayabilen profesyonel PR birimi ile destekleyebildiği takdirde bugün ve gelecekte, T.C. Müzik Endüstrisi'nin PR kullanımı seviyesini dahi olumlu yönde etkileyebilecek olup, müzik alanındaki sivil toplum kuruluşlarının PR kullanımı açısından da öncülerden biri olabilecektir. PR için zaman ve bütçe ayırmayı gereksiz ve pahalı bulmak; onarılamaz hasarlara, daha pahalıya mal olabilmektedir. Aslında cemiyetin öz kaynakları, PR eksikliği sorununun, cemiyet bünyesinde dahi çözülmesini sağlayacak seviyededir. Bugüne kadar profesyonel ve bağımsız bir PR birimi bulunmayışı, bugün ve sonrasında da böyle devam etmesini gerektirmemektedir. Bu tez çalışması ile; soruna olduğu kadar, çözümün bizzat cemiyet içinde bulunuşuna dikkat çekmek de amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis conducted by field research method, the level of interaction of music and public relations disciplines and the planned PR steps in the activities of the society are examined through the example of Emin Ongan Üsküdar Music Society, which can be defined as the showcase of the history of Traditional Turkish Classical Music (music) of the Republic of Turkey and a public conservatory (with a history of 105 years). or the level of unplanned implementation; It was examined using content analysis, questioning, and using ready-made information technique: The thesis also includes the history of GTSM; The Turkish music climate and environment were also briefly evaluated with a PR focus. One of the institutions where the public element within the scope of PR has the widest coverage is ÜMC. On the other hand, the fact that the amateur structure of the society, which has always been prioritized (also because it is an association for the public good), was also preferred in the context of PR, caused various damages in terms of reputation management and the society, after 105 years; It is far from factory settings in terms of prevalence in society, being a role model and pioneer. Neglecting contemporary PR efforts weakens the amateur spirit at the core of the society day by day. Looking at the big picture; Although GTSM maintains its leading role and position among the existing GTSM societies, it is a matter of serious debate how full its strong image from the past is and how realistic the work that can be done to protect this image can be. ÜMC has always been a pioneer and resource institution in the field of GTSM; In today's conditions, if it can support its existence and work with a professional PR unit that can fully implement PR steps, it will be able to positively affect the level of PR use of the Turkish Music Industry today and in the future, and it will be one of the pioneers in terms of PR use of non-governmental organizations in the field of music. Finding it unnecessary and expensive to allocate time and budget for PR; It can cause irreparable damage and cost more. Actually, the society's own resources are at a level that will enable the problem of lack of PR to be solved even within the society. The fact that there is no professional and independent PR unit to date does not require it to continue like this today and in the future. With this thesis study, the aim is to draw attention to the problem as well as the fact that the solution lies within the society itself.