Sürdürülebilir lojistik faaliyetlerin çevresel açısından değerlendirilmesi ve geliştirilmesi: Lojistik hizmet sağlayıcı firmalar üzerine bir araştırma
Environmental evaluation and development of sustainable logistics activities: A research on logistics service providers
- Tez No: 861412
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Sürdürebilirlik, Lojistik Yönetimi, Lojistik Hizmet Sağlayıcıları, Yeşil Lojistik, Tedarik Zinciri Yönetimi, Sustainability, Logistics, Logistics Service Providers, Green Logistics, Supply Chain
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dünyada küresel ısınma ile birlikte sürdürülebilirlik kavramı gittikçe önem kazanmaktadır. Çevresel açıdan büyük etki gücüne sahip olan lojistik faaliyetler sürdürülebilirlik kavramı açısından değişmekte ve dönüşmektedir. Bu çalışmada sürdürülebilir lojistik faaliyetlerin çevresel açıdan etkileri Türkiye'de lojistik sektöründe faaliyet gösteren on beş firma ile yüzyüze görüşülerek incelenmiştir. Çalışmada, lojistik firmalarındaki mevcut ve gelecekteki çevresel açıdan lojistik faaliyetlerini analiz etmek ve geliştirmek hedeflenmiştir. Bu çalışmada, literatür çalışması ile araştırmadan elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş lojistik sektörünün sürdürülebilir gelişimini sağlamak için öneriler sunulmuştur. Elde edilen bulgular ile yöneticilere ve politika yapıcılarına sektörün sürdürülebilirlik lojistik faaliyetlerinde yol gösterici olması hedeflenmiştir. Bu araştırmadaki sonuç ve öneriler ile sürdürülebilir lojistik faaliyetleri ile toplumun çevreye olan duyarlılığına ve çevreye katkı sağlanacağı hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
With global warming in the world, the concept of sustainability is being more and more important every day. Logistics activities, which have a great environmental impact, play a significant role in terms of the concept of sustainability. In this study, the environmental impact of sustainable logistics activities was examined. Research was conducted with approximately fifteen companies which are operating in the logistics industry in Turkey. In this study, it is aimed to analyze and improve logistics activities in logistics companies in terms of current and future environmental aspects. Putting forward suggestions for the sustainable development of logistics by combining the literature study and the results obtained from the research is also one of the aims of the study. These findings have been studied to guide managers and policy makers on issues within the framework of sustainability logistics. With the results and suggestions in this research, it is aimed to increase the sensitivity of the society to the environment with the themes of sustainable logistics.