Türk dizilerinde kadın sorunlarının temsili üzerine karşılaştırmalı bir analiz: Alev Alev- Yeni Hayat dizileri örneği
A comparative study on the representation of women's issues in Turkish TV series' analysis: Alev Alev- Yeni Hayat the example of TV series
  1. Tez No: 861417
  2. Yazar: ASMAA ABUJUMAA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Sorunları, Kadına Yönelik Şiddet, Medyada Şiddet Temsili, Türk Dizileri, Kadının Toplumdaki Rolü, Women's issues, Violence against Women, Representation of Violence in the Media, Turkish TV series, the role of women in society
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüzde kadın sorunları, toplumun tüm kesimleri üzerinde büyük bir etkisi olan medyada somutlaştırılmakta ve gittikçe öne çıkmaktadır. Bu tür konuların çeşitli medya organlarında görünürlüğünün artması, kadının toplumdaki konumunun sağlamlaşmasına ve güçlenmesine de yardımcı olmaktadır. Bu tezde, şiddet, marjinalleşme, namus sorunları ve kadının günlük yaşamında karşılaştığı birçok zorluk dahil olmak üzere Türk dizilerindeki tüm kadın sorunlarının temsili ve dramada sunulan bu sorunların diziler aracılığıyla seyircinin üzerindeki etkisi tartışılacaktır. Türk dizileri, kadın konularını yüksek bir izleyici kitlesine sunmada liderliği ele geçirmiş ve izleyicilerin bu dizilerdeki karakterlerle bir arada yaşaması ve onları rol model alması nedeniyle daha da önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada, Türk dizilerinin kadın sorunlarıyla mücadele kavramına ve kadınların toplum ve aile içinde karşılaştıkları zorlukların bilinmesine katkıda bulunduğunu, kadın sorunlarına ilişkin durumsal farkındalık yaratmada faydalı olduğunu somut örneklerle anlatılmıştır. Bu bağlamda karar verici ve politika yapıcıların, televizyon dizilerinin etkilerinden ve tüm kadın sorunlarına yönelik toplumsal farkındalık yaratma yeteneklerinden yararlanma yoluna gidebileceği iddia edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, women's issues are embodied and spread in all media organs that greatly affect society and all its segments. The increase in the visibility of these issues in In this thesis, representation of all women's issues in Turkish TV series, including violence, marginalization, honor issues and many difficulties faced by women in their daily lives, and the effects of these problems presented in the drama on the audience will be discussed. While Turkish TV series lead the way in presenting women's issues to a wide audience, it has become even more important because the audience lives side by side with the characters in these TV series and takes them as role models. In this thesis, it has been determined that Turkish TV series have positive effects on the concept of struggling with women's issues and the difficulties they face, and TV series are useful in raising situational awareness about women's issues. In this context, decision makers and policy makers can benefit from the effects of television series and their ability to raise public awareness of all women's issues.