Evli bireylerin çift oyunsallığı ile evlilik doyumu arasındaki ilişkide olumsuz duygulanımların aracı rolünün incelenmesi
Investigating the mediating role of negative emotions in the relationship between married individuals' couple playfulness and marital satisfaction
  1. Tez No: 861674
  2. Yazar: HELİN AVŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAĞME GÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: romantik ilişkiler, çift oyunsallığı, kaygı, depresyon, öfke, evlilik doyumu, romantic relationships, couple playfulness, anxiety, depression, anger, marital satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı evli bireylerde çift oyunsallığı ve evlilik doyum düzeyleri arasındaki ilişkide olumsuz duygulanımların aracı rollerini incelemektir. Bu çalışmada demografik değişkenler, çift oyunsallığı düzeyi, sürekli kaygı düzeyi, depresyon düzeyi, sürekli öfke düzeyi ve evlilik doyum düzeyi ölçülmüştür. Mevcut araştırma 406 kişilik 25-60 yaş aralığında evli bireylerden oluşan örneklem ile yürütülmüştür. Çift oyunsallığı, kaygı, depresyon, öfke ve evlilik doyumunu değerlendirmek üzere sırasıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Bilgilendirilmiş Onam Formu ve Demografik Bilgi Formu, Çiftler için Oyun Ölçeği-II (ÇOÖ-II, Betcher, 1977), Çiftler Uyum Ölçeği (ÇUÖ, Spanier, 1976), Durumluluk-Sürekli Kaygı Ölçeği (DSKÖ, Spielberger, 1983), Beck Depresyon Envanteri (BDE, Beck, 1961) ve Sürekli Öfke Ölçeği (Sl-Öfke, Spielberger, 1983) kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde korelasyon ve aracı rol analizi (PROCESS Model 4) IBM SPSS-20 İstatistik programı kullanılarak yapılmıştır. Yürütülen analizler aracılığıyla çift oyunsallığı ile evlilik doyumu arasında bulgulanan pozitif yönde anlamlı ilişkiye ek olarak çift oyunsallığı ile sürekli kaygı ve depresyon arasında da negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Belirtilen bulgulara ek olarak sürekli kaygı, depresyon ve sürekli öfke ile evlilik doyumu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Aracılık analizi sonuçları çift oyunsallığı ile evlilik doyumu arasındaki ilişkide sürekli kaygı ve depresyonun aracı rol oynadığını göstermiştir. Mevcut araştırmadan elde edilen bulgular ve klinik müdahale alanlarına ilişkin çıkarımlar ilgili alanyazın kapsamında tartışılmış olup mevcut çalışmanın sınırlılıkları ve ileriye dönük araştırmalara dair öneriler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating roles of negative affect in the relationship between couple playfulness and marital satisfaction levels in married individuals. In this study, demographic variables, couple playfulness level, trait anxiety level, depression level, trait anger level and marital satisfaction level were measured. Within the scope of the current research, it was conducted with a sample of 406 married individuals between the ages of 25-60. To evaluate couple playfulness, anxiety, depression, anger and marital satisfaction, Informed Consent Form and Demographic Information Form, which are prepared by the researcher, Play Questionnaire-II (PQ-II, Betcher, 1977), Dyadic Adjustment Scale (Spanier, 1976), State-Trait Anxiety Inventory (STAI, Spielberger, 1983), Beck Depression Inventory (BDI, Beck, 1961) and Trait Anger Scale (STAS, Spielberger, 1983) were used respectively. In statistical analysis, correlation and mediating role analysis (PROCESS Model 4) was performed by using IBM SPSS-20 Statistics program. In addition to the positive and significant relationship between couple playfulness and marital satisfaction through the analyzes carried out, a negative significant relationship was also found between couple playfulness and trait anxiety and depression. In addition to the stated findings, it was determined that there was a negative significant relationship between trait anxiety, depression, trait anger and marital satisfaction. Mediation analysis results showed that trait anxiety and depression play a mediating role in the relationship between couple playfulness and marital satisfaction. Findings from the current research and implications for clinical intervention areas are discussed in the light of the literature, and limitations of the current research and suggestions for future research are discussed.