Fiziksel aktivite düzeyi ile depresyon, stres ve kaygı ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between physical activity level and depression, stress and anxiety
  1. Tez No: 861718
  2. Yazar: MUHAMMED SABRİ SANCAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKIN UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Depresyon, Kaygı, Stres, Sporcu, Physical Activity, Depression, Anxiety, Stress, Athlete
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırmanın amacı, amatör olarak spor yaşamına devam eden kişilerde fiziksel aktivite düzeyiyle depresyon, stres ve kaygı değişkenleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca araştırma kapsamına alınan değişkenler cinsiyet değişkenine göre karşılaştırılmıştır. Bu kapsamda ilişkisel tarama modeli ile tasarlanan araştırmaya 80'i erkek 130'u kadın toplam 210 amatör sporcu katılım sağlamıştır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu, ölçeğin Türkçe uyarlaması“Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği”ve“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi”kullanılmıştır. Fiziksel aktivite ile depresyon, arasında (r=-,039; p>,05) arasında negatif yönde önemsiz düzeyde, kaygı arasında (r=-,021; p>,05) arasında negatif yönde önemsiz düzeyde ve stres arasında (r=-,102; p>,05) arasında negatif yönde zayıf düzeyde bir ilişki bulundu. Yaş ve depresyon arasında (r=-,039; p>,05) arasında negatif yönde önemsiz düzeyde, kaygı arasında (r=-,123; p>,05) arasında negatif yönde zayıf düzeyde ve stres arasında ise (r=-,076; p>,05) arasında negatif yönde önemsiz düzeyde bir ilişki mevcuttur. Sonuç olarak, fiziksel aktivitenin depresyon, kaygı ve stres üzerinde olumlu etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between the level of physical activity and variables of depression, stress, and anxiety in individuals who continue their sports life on an amateur basis. Additionally, the variables included in the research have been compared according to the gender variable. In this context, the research, designed with a relational screening model, involved the participation of 210 amateur athletes, including 80 males and 130 females. As data collection tools within the scope of the research, a demographic information form prepared by the researcher, the Turkish adaptation of the“Depression Anxiety Stress Scale,”and the“International Physical Activity Questionnaire”were used. A negligible negative relationship was found between physical activity and depression (r=-.039; p>.05), a negligible negative relationship between anxiety (r=-.021; p>.05), and a weak negative relationship between stress (r=-.102; p>.05). A negligible negative relationship was found between age and depression (r=-.039; p>.05), a weak negative relationship between anxiety (r=-.123; p>.05), and a negligible negative relationship between stress (r=-.076; p>.05). In conclusion, it has been determined that physical activity has a positive effect on depression, anxiety, and stress.