Nanomalzeme kaplı elektrokimyasal sensör yardımıyla oral antidiyabetik ilaçların voltametrik miktar tayini
Voltammetric quantification of oral antidiabetic drugs with the help of nanomaterial coated electrochemical sensor
  1. Tez No: 861727
  2. Yazar: BERFİN ŞAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal sensör, Grafen nano plakalar, Linagliptin, Nano elmas, Trajenta®, Electrochemical sensor, Graphene nanoplatelets, Linagliptin, Nanodiamond, Trajenta®
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yüksek lisans tez çalışmasında, linagliptinin (LNG) elektroanalizi için hassas ve seçici bir sensör olarak nano elmas (NE) ve grafen nano plakalar (GNP) kaplı camsı karbon elektrot (NE/GNP/CKE) kullanılmıştır. Döngüsel voltametri (DV) içeren yöntem, CKE'ye kıyasla NE/GNP/CKE'nin 2,2 kat daha yüksek elektroaktif yüzey alanını ortaya çıkarmıştır. LNG'nin voltametrik cevabı, diferansiyel puls voltammetri (DPV) kullanılarak NE/GNP kaplı elektrot tarafından 4,66 kat artırılmıştır. 0,8 µM – 18,7 µM konsantrasyon aralığında gözlenebilirlik sınırı (GS) 0,20 µM olarak hesaplanmıştır. Gelişmiş yöntem, %1,01'lik bir bağıl standart sapma (BSS) ile farmasötik numune üzerinde pratik olmasının yanı sıra, idrar numunesindeki LNG miktarını tespit etmek için tatmin edici geri kazanım yüzdesi sonuçları ile (idrarda 100,1 ± 1,22; farmasötik dozaj formunda 101,2 ± 2,66) yeterliliğini göstermiştir. Özetle, NE/GNP/CKE'nin rutin kalite değerlendirmelerinde ve klinik izlemede LNG tespiti için basit, pratik ve uygun maliyetli bir sensör olabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the master's thesis study, nanodiamond (ND) and graphene nanoplatelets (GNP) coated glassy carbon electrode (ND/GNP/GCE) had been employed as a sensitive and selective sensor for the electroanalysis of linagliptin (LNG). The method including cyclic voltammetry (CV) had revealed the 2,2-fold higher electroactive surface area of ND/GNP/GCE compared to that of GCE. The voltammetric response of LNG had been raised 4,66-fold by the ND/GNP covered electrode in differential pulse voltammetry (DPV). The limit of detection (LOD) within the concentration ranges of 0,8 µM – 18,7 µM had been calculated as 0,20 µM. The advanced method had exhibited its sufficiency with satisfactory % recovery results (100,1 ± 1,22 in urine sample and 101,2 ± 2,66 in pharmaceutical sample) in order to detect the quantity of LNG in urine sample beside being practical upon pharmaceutical sample with a relative standard deviation (RSD) of %1,01. To sum up, it is predicted that ND/GNP/GCE may be a straightforward, practical and cost-effective sensor for the detection of LNG in the routine quality evaluations and clinical monitoring.