Hindi kökenli enterococcus faecium, bifidobacterium ve lactobacillus türlerinin probiyotik özelliklerinin araştırılması
Investigation of probiotic properties of turkey originated enterococcus faecium, bifidobacterium and lactobacillus species
- Tez No: 861775
- Danışmanlar: PROF. SERAP SAVAŞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bifidobacterium, Enterococcus faecium, Hindi, Lactobacillus spp, Probiyotik, Bifidobacterium, Enterococcus faecium, Lactobacillus spp, Probiotic, Turkey
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada potansiyel probiyotik bakterilerden olan Lactobacillus spp., Enterococcus faecium ve Bifidobacterium spp'nin sağlıklı hindi bağırsaklarından izolasyonu ve izole edilen bakterilerin probiyotik olarak kullanılma potansiyellerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Aydın ilinden 100 adet hindiye ait bağırsak örneği incelendi. Bağırsak mukozalarından alınan örneklerden Lactobacillus spp., Enterococcus faecium ve Bifidobacterium bakterilerinin izolasyonu amacıyla selektif besi yerlerine ekim yapıldı. Şüpheli kolonilerin identifikasyonu PCR ile yapıldı. İzole edilen bakterilerin % 0,5-1,0 safra konsantrasyonlarına direnci için Safra Tolerans Testi gerçekleştirildi. İzolatların pH 3 ve pH 5'e direnç durumları pH Tolerans Testi ile belirlendi. İzolatların hidrofobisiteleri %0,03 Kongo Kırmızılı agar kullanılarak incelendi. İzolatların antibiyotik dirençlilikleri sekiz farklı antibiyotik diski kullanılarak Kirby Bauer Disk Difüzyon Testi ile belirlendi. İzolatların patojen Escherichia coli izolatına karşı antagonistik etkilerinin araştırılmasında Radyal Difüzyon yöntemi kullanıldı. Bulgular: Örneklerden 14 adet Lactobacillus spp., 5 adet Enterococcus faecium ve 5 adet Enterococcus faecalis izole edildi fakat Bifidobacterium izole edilemedi. İzolatların tümünün %0,5-1,0 safra konsantrasyonlarına, pH 3-5'e dirençli oldukları saptandı. 14 Lactobacillus spp. izolatlarından 5 tanesinin hidrofobisite testi negatif sonuç verirken 9 tanesinin hidrofobik karakterde olduğu, 10 Enterokok izolatının 7 tanesinin hidrofobik karakterde olduğu ve çoğunluğunun E.coli'ye karşı antagonistik etki göstermediği belirlendi. Sonuç: Çalışma sonucunda izolatların çoğunluğunun hidrofobik özellikte olduğu, safra ve düşük pH'ya dirençli olduğu fakat çoğunun E.coli'ye karşı test edilen koşullarda yeterli düzeyde antagonistik etkili olmadığı belirlendi. Laktobasil ve enterokok izolatlarından çoklu antibiyotik direnci gösterenlerin varlığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to isolate potential probiotic bacteria Lactobacillus spp., Enterococcus faecium and Bifidobacterium spp. from healthy turkey intestines and to investigate the potential of the isolated bacteria to be used as probiotics. Materials and Methods: In the study, the intestines of 100 turkeys at the slaughter stage in a commercial poultry slaughterhouse in Aydın were examined. In order to isolate Lactobacillus spp., Enterococcus faecium and Bifidobacterium bacteria from the samples taken from the intestinal mucosa, they were planted on selective media. Identification of suspicious colonies was done by PCR. Bile Tolerance Test was performed to determine the resistance of the isolated bacteria to 0.5-1.0% bile concentrations. The resistance status of the isolates to pH 3 and pH 5 was determined by the pH Tolerance Test. The hydrophobicities of the isolates were examined using 0.03% Congo Red agar. Antibiotic resistance of the isolates was determined by the Kirby Bauer Disk Diffusion Test using eight different antibiotic disks. Radial Diffusion method was used to investigate the antagonistic effects of the isolates against the pathogenic Escherichia coli isolate. Results: 14 Lactobacillus spp., 5 Enterococcus faecium and 5 Enterococcus faecalis were isolated from the samples, but Bifidobacterium spp. could not be isolated. All isolates were found to be resistant to 0.5-1.0% bile concentrations and pH 3-5. While the hydrophobicity test of 5 of 14 Lactobacillus spp. isolates gave negative results, it was determined that 9 of them were hydrophobic, 7 of 10 Enterococcus spp. isolates were hydrophobic and the majority of them did not show an antagonistic effect against E.coli. Conclusion: As a result of the study, it was determined that the majority of the isolates were hydrophobic and resistant to bile and low pH, but most of them were not sufficiently antagonistic against E.coli under the tested conditions. The presence of lactobacillus and enterococcus isolates showing multiple antibiotic resistance was determined.