Ticari sanitizerlerin körpe ıspanaklardaki E. coli O157:H7 ve Salmonella üzerine antimikrobiyal etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of antimicrobial efficacy of commercial sanitizers against E. coli O157:H7 and Salmonella on baby spinach
  1. Tez No: 861774
  2. Yazar: TUĞBA AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ŞAHAN GÜRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik, Food Hygiene and Technology, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Körpe ıspanak, sanitizer, Salmonella, E. coli O157:H7, Baby spinach, sanitizer, Salmonella, E. coli O157:H7
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada ticari sanitizerlerin körpe ıspanaklarda Salmonella ve E. coli O157:H7 patojenleri üzerine antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Körpe ıspanaklar deneysel olarak nokta inokülasyon yöntemine göre Salmonella ve E. coli O157:H7 patojenleri ile kontamine edildi ve bu patojenlerin ıspanak yüzeyine tutunması için 2 saat oda sıcaklığında bekletildi. Kontamine ıspanak örneklerinin sanitasyonu için; kontrol (1. grup, herhangi bir sanitizer uygulanmayan grup), sodyum hipoklorit ve aktif klor içeren (2. grup), potasyum tuzlarını içeren (3. grup), yalnızca klor içeren (4. grup), bitkisel kekik yağı, ayçiçek lesitini ve laktik asit içeren (5. grup) ticari sanitizerler 1, 5 ve 10 dakika uygulandı. Bu işlemi takiben 0. gün (1, 5 ve 10 dakika temastan hemen sonra) ve 1. gün (4 °C'de 24 saat muhafaza) sonunda Salmonella ve E. coli O157:H7 sayısında meydana gelen değişimler mikrobiyolojik analizler ile belirlendi. Bulgular: Sanitizerlerin uygulandığı tüm gruplarda kontrol grubuna göre Salmonella ve E. coli O157:H7 sayısının azaltılmasında daha etkili olduğu bulundu (P1 log azalmaya neden olsa da bu solüsyonların hiçbirinin tek başına, güvenli ve sağlıklı bir şekilde mikrobiyolojik kriterlere göre önerilen patojenlerin sayısını azaltmada (> 5 log) etkili olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the antimicrobial effects of commercial sanitizers on Salmonella and E. coli O157:H7 pathogens in baby spinach. Materials and Methods: Baby spinach leaves were experimentally contaminated with Salmonella and E. coli O157:H7 pathogens using the spot inoculation method and allowed to adhere to the baby spinach surface for 2 hours at room temperature. For the sanitation of contaminated baby spinach samples, the following treatments were applied: control (group 1, without any treatment), sodium hypochlorite and active chlorine-containing agents (group 2), potassium salts-containing agents (group 3), chlorine-only agents (group 4), and thyme oil, sunflower lecithin, and lactic acid containing (group 5) commercial sanitizers. The antimicrobial efficacy of the treatments was evaluated, initially after contacting with 1, 5 and 10 minutes, and after 1 day (24 hours) stored at 4 °C. Results: All the treatment groups were more effective in reducing the Salmonella and E. coli O157:H7 load than control group (P1 log in the loads of Salmonella and E. coli O157:H7 on spinach, none of these solutions, individually, proved to be effective in reducing the counts of recommended pathogens (>5 log) to meet microbiological criteria for safety and health.