Uluslararası ve ulusal düzenlemelerde mülteci çocuğun eğitim hakkı
Refugee children's right to education in international and national regulations
- Tez No: 861946
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL HÜSNÜ ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Refugee, refugee child, right to education, the 1951 Refugee Convention, Law on Foreigners and International Protection, United Nations Convention on the Rights of the Child (UNCRC)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tarihler boyu yaşanan krizler sonucunda, birçok insan yerinden edinilmeye zorlanmıştır. Yerinden edinilen bu insanlar, hayatlarını güvence altına almak için başka ülkelere göç etmişlerdir. Yaşanan göç sonucu, yerleştikleri ülkelerde uyum problemleri yaşamış, ötekileştirilmeye maruz bırakılmışlardır. Bu süreçte en çok etkilenen ve travma yaşayan insan grubu ise ne yazık ki çocuklar olmuştur. Statüsü ve kimliği fark etmeksizin; çocukların hukuken koruma altına alınması, evrensel değerlerde haklara sahip olmaları oldukça önemlidir. Öncelik olarak mültecilerin statünü belirlemek, daha sonrasında haklarını tayin etmek hukuki açıdan bir süreç gerektirmiştir. Bu süreç boyunca mülteci tanımları değişmiş, uluslararası platformlarda hakları genişletilmiş, devletler iç hukuklarına uluslararası boyutta yön vermiştir. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, çalışmada işlenen öznenin kim olduğu sorusuna cevap bağlamında, temel kavramlar olarak mülteci ve mülteci çocuk kavramı üzerinde durulmuş, mülteci çocuk kavramının kapsamına giren gruplar tespitinin yanında, bu kavramların uluslararası düzenlemelerde ve ulusal mevzuatta nasıl ele alındığı irdelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, üçüncü bölümün sağlayacağı izlenimi kolaylaştırmak adına eğitim hakkı ele alınmıştır. Eğitim hakkını, düzenleyen uluslararası ve ulusal hukuki metinler incelenmiş, eğitim hakkının bu metinlerde nasıl düzenlendiği, dayanağının ne olduğu, nasıl düzenlendiği anlatılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, birinci bölümde özne olarak tespit edilen kişilerin ikinci bölümde ele alınan eğitim hakkı çerçevesinde; eğitim hakları incelenmiştir. Çalışmanın bu kısmında, mülteci çocuğun sahip olduğu eğitim hakkı, ilk iki bölüme uygun olarak uluslararası ve ulusal düzenlemeler çerçevesinde ortaya konulmaya çalışılmış; akabinde, mülteci çocuklar ile geçici koruma altında olan çocukların eğitim hakkına nasıl erişebilecekleri aşamalar itibariyle açıklanmış; sonrasında bu grupların eğitim hakkına erişimde yaşadığı sorunlar üzerinde durulmuş, nasıl aşılabileceği yönünde yer yer önerilerde bulunulmuş; uygulamada yaşanan bazı somut olaylara ve bu olaylara dair AİHM kararlarına değinilmiş, kapsayıcı eğitimin önemi ve ilkeleri açıklandıktan sonra, çalışma sonuç kısmıyla tamamlanmıştır. Sonuç kısmında, çalışmada varılan sonuçlar tespit edilmiş, uygulamadaki bazı aksaklıkların telafisi için öneriler sunulmuştur. Anahtar Sözcükler Mülteci, mülteci çocuk, eğitim hakkı, 1951 Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşme, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme.
Özet (Çeviri)
Throughout history, numerous crises have compelled many individuals to be displaced from their homes. These displaced individuals have migrated to other countries to secure their lives. As a consequence of migration, they have encountered integration challenges and faced marginalization in the countries where they resettled. Unfortunately, the most affected and traumatized group during this process has been children. Irrespective of their status and identity; ensuring the legal protection of children and their possession of universal rights is vital. Determining the status of refugees and subsequently establishing their rights has been a legal process. Throughout this process, refugee definitions have evolved, their rights have been expanded on international platforms, and states have been guided by international standards in shaping their domestic laws. This study is structured into three parts. In the first part, addressing the question of who the subject of the study is, the fundamental concepts of refugee and refugee children have been emphasized. The scope of the refugee child concept, as well as how these concepts are addressed in international regulations and national legislation, has been examined. The second part of the study focuses on the right to education to facilitate the impression provided by the third part. International and national legal texts regulating the right to education have been examined, attempting to explain how the right to education is regulated in these texts, what its basis is, and how it is organized. In the third part, within the framework of the right to education addressed in the second part, the education rights of individuals identified as subjects in the first part have been examined. In this section of the study, the education rights of refugee children have been presented within the framework of international and national regulations corresponding to the first two parts. Subsequently, the steps through which refugee children and children under temporary protection can access the right to education are explained. The section then highlights the challenges faced by these groups in accessing the right to education, offers suggestions on overcoming these challenges, touches upon some concrete incidents in practice, and refers to decisions of the European Court of Human Rights (ECHR). Following the explanation of the importance and principles of inclusive education, the study concludes with the results section. In the conclusion, the findings of the study are identified, and recommendations are provided to address certain deficiencies in practice.