Erken Bizans Döneminde (IV.-VII. yüzyıllar) askeri teşkilat
Military organization in the Early Byzantine Period (IV.-VII. centuries)
  1. Tez No: 862039
  2. Yazar: AYCAN KERİM ÇAPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Erken Bizans Dönemi, Askeri Teşkilat, Roman Empire, The Byzantine Empire, Early Byzantine Period, Military Organization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Erken Bizans Dönemi'nde (IV.-VII. Yüzyıllar) Askeri Teşkilat başlıklı tez, Bizans İmparatorluğu'nun askeri yapısını, organizasyonunu ve işleyişini sistemli bir şekilde incelemekte ve bu dönemin askeri teşkilatındaki evrimi analiz etmektedir. Araştırma, IV. ile VII. yüzyıllar arasındaki dönemi odak noktasına alarak, Bizans İmparatorluğu'nun askeri güçlerini oluşturan birimlerin hiyerarşik düzenini, görevlerini ve etkileşimlerini detaylı bir biçimde ortaya koymakta ve ayrıca, askeri liderlik, eğitim metotları ve lojistik sistemleri gibi kilit unsurları ele alarak, bu faktörlerin savaş stratejileri üzerindeki etkilerini irdelemektedir Tez, Erken Bizans Dönemi'ndeki askeri teşkilatın sadece içsel dinamiklerini değil, aynı zamanda dönemin siyasi, kültürel ve ekonomik bağlamını da hesaba katmaktadır. Bu bağlamda, askeri teşkilatın, imparatorluğun genel yönetimi ve toplumsal dinamiklerle nasıl etkileşimde bulunduğunu vurgulamaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, Erken Bizans Dönemi'nde askeri teşkilatın evrimini anlamak ve bu döneme ait askeri stratejilerin derinlemesine bir analizini sağlamak isteyen akademisyenler ve tarihçiler için kapsamlı bir kaynak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis titled“Military Organization in the Early Byzantine Period (4th-7th Centuries)”systematically examines the structure, organization, and functioning of the military of the Byzantine Empire, analyzing the evolution of its military organization during the 4th to 7th centuries. Focusing on the period between the 4th and 7th centuries, the research elucidates the hierarchical order, duties, and interactions of the units constituting the military forces of the Byzantine Empire. Furthermore, it delves into key elements such as military leadership, training methods, and logistics systems, scrutinizing their impact on warfare strategies. The thesis not only explores the internal dynamics of the military organization during the Early Byzantine Period but also takes into account the political, cultural, and economic context of the era. Emphasizing the interaction of the military organization with the overall governance and societal dynamics of the empire, the study highlights how the military apparatus was intertwined with the broader context of the time. In conclusion, this work serves as a comprehensive resource for academics and historians seeking to understand the evolution of the military organization during the Early Byzantine Period and to conduct an in-depth analysis of military strategies from that era.