Hizan ve yöresindeki halk inanışlarının dinler tarihi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of folk beliefs in hizan and its vicinity in view of religions history
  1. Tez No: 862381
  2. Yazar: SERHAT DURMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KIYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hizan, Doğum, Evlenme, Ölüm, Ziyaret, Tabiat, İnanışlar, Dinler Tarihi, Hizan, Birth, Marriage, Death, Visit, Nature, Beliefs, History of Religions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
İlk insan topluluğundan günümüze kadar insanlar maddi ihtiyaçlarıyla beraber manevi ihtiyaçlarını gidermek amacıyla bir şeylere inanma ihtiyacı duymuştur. Bu inanma ihtiyacı sonucunda insanların hayatlarında birçok inanış ve uygulamalar ortaya çıkmıştır. Toplumda ortaya çıkan inanışları ve uygulamaları tanımak ve anlamak için halk inanışlarının incelenmesi gerekir. Bu çalışma Hizan ve yöresindeki halk inanışlarının daha iyi anlaşılıp bunları gelecek nesillere aktarmak amacıyla Dinler Tarihi bilimi metodolojisine uygun bir şekilde yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında; araştırmanın konusu, amacı, önemi, sınırı ve yöntemi gibi metodolojik bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca bu kısımda Hizan ilçesinin tarihi, idari, coğrafi, sosyal ve ekonomik yapısı ile ilgili konulara yer verilmiştir. Birinci bölümde hayatın geçiş dönemleri olan doğum, evlilik ve ölüm ile ilgili halk inançlarına yer verilerek Dinler Tarihi açısından değerlendirilmiştir. İkinci bölümde Hizan'da bulunan ziyaret yerleri ve bunların etrafında meydana gelen inanışlar ele alınarak Dinler Tarihi açısından değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise Hizan ilçesinde ateş, su, taş, hayvanlar, mevsimler, gök cisimleri, nazar, halk hekimliği, uğur ve uğursuzluk ile ilgili halk inançlarına yer verilerek Dinler Tarihi açısından değerlendirilmiştir. Sonuç kısmında ise araştırmalarda elde edilen bulguların kısa bir değerlendirilmesi yapılmış ve çalışmanın sonuna ise konu ile ilgili fotoğraflar eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
From the first human community until today, people have felt the need to believe in something to meet their spiritual needs. As a result of this need to believe, many beliefs and practices have emerged in people's lives. Folk beliefs need to be examined in order to recognize and understand the beliefs and practices that arise in society. In this context, a scientific study was conducted in order to better understand the folk beliefs in Hizan and its region and to pass them on to future generations. Our study starts with an introduction and consists of three chapters and a conclusion. In the introduction section; Methodological information such as the subject, purpose, importance, boundaries and method of the research have been included. In addition, this section includes topics related to Hizan's history, geography, population and economic structure. In the first part, folk beliefs about birth, marriage and death, which are the transition periods of life, have been included and evaluated in terms of the history of religions. In the second part, the places of visit in Hizan and the beliefs around them have been discussed and evaluated in terms of the history of religions. In the third part, beliefs about nature in Hizan district, fire, water, stone, animals, seasons, celestial bodies, evil eye, folk medicine, good luck and bad luck are included. All of these have been evaluated in terms of the history of religions. In the conclusion part, a brief evaluation of the findings obtained in the research has made and photographs related to the subject have been added at the end of the study.