Rönesans'tan günümüz sanatına eşik kavramıyla ilişki kuran örnekler üzerine bir inceleme
An analysis of examples from Renaissance to contemporary art that relate to the concept of threshold
- Tez No: 862383
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: eşik, sınır, mekân, diyalog, hareket, malzeme, ışık, perspektif, threshold, boundary, space, dialogue, movement, material, light, perspective
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Eşik başta sanat olmak üzere yaşamın soyut ve somut anlamda her anında, her alanında yer edinen bir kavramdır. İnsanların duygu ve durum eşikleri, olumlu ya da olumsuz geçişlerinin her biri, öncesi ya da sonrası olan; diyaloglar bütünü ile bir şeyden dolayı ortaya çıkan soyut anlamda yani görünmeyenin eşikleriyle var olur. Bunun yanı sıra maddi olan bir evin kapı ve pencereleri de içeri ile dışarıyı birbirine bağlayan, ayıran ya da bir arada tutan geçişle yani somut olanın eşiği; görünenin eşiğiyle var olur. Dolayısıyla bu eser metin çalışması, soyut ve somut; görünen ve görünmeyen kavramları ele alarak sürekli bir biçimde hareketler bütününün buluşma ve ayrılma noktalarının, açılma ve kapanma anlarının mutlak bir izlekte olduğunu irdelemeyi hedeflemektedir. İlişki kurulan sanatçı ve eserlerde“eşik”kavramının resim, enstalasyon, kolaj gibi farklı janrlarda nasıl ele alındığı incelenmiştir. Bu eser metin çalışması eşik kavramının perspektif, mekân, ışık ve malzeme aracılığıyla birçok farklı yorumlama yöntemini gözlemledikten sonra bu çalışmaların kendi çalışmalarımla nasıl bir diyalog kurduğunu ve hangi yöntemlerle sürdürdüğünü ele almaktadır. Bunun için, araştırma sürecine paralel hazırladığım çalışmalarda, eşik kavramının çizim ve üç boyutlu eserlerin enstalasyon şekliyle izleyiciyi nasıl başka bir deneyim alanına davet ettiğini gözlemleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
Threshold is a concept that takes place in every moment and every field of life, both abstractly and concretely, starting with art. The thresholds of human emotions and situations, of the transitions whether positive or negative, the ones that have a before or after; exist with the thresholds of the unseen, meaning the abstract thresholds that arise due to something. In addition, the doors and windows of a material house also exist with the threshold of the concrete, the threshold of the visible, which connects, separates, or holds together the inside with the outside. Therefore, this work text study aims to scrutinize that the meeting and parting points of the continuous movements of abstract and concrete; visible and invisible concepts are on an absolute trajectory of opening and closing moments. In the related artists and works, how the concept of“threshold”is handled in different genres such as painting, installation, collage has been examined. After observing many different interpretation methods through perspective, space, light, and material, this work text study addresses how these works engage in dialogue with my own works and which methods I continue with. For this purpose, in the works I prepared parallel to the research process, we will observe how the concept of threshold invites the viewer to another experience area with the installation form of drawings and three-dimensional works.