Sanatı 'ben' ile kurgulamak; sanatçının içe bakışı
Fictionalize the art with 'me' ; is the introspection of the artist
- Tez No: 464624
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ben, bilinç, sanat, sanatçı, felsefe, conscious, art, artist, philosoph
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Tezin konusu“Sanatı 'Ben' İle Kurgulamak; Sanatçının İçe Bakışı”dır. Bilinç, çocukluğumuzda aynaya bakmakla başlayan ve ölene kadar sürekli şekillenen bir süreçtir. Bilinçli bir şekilde kendimize yönlendiğimizde de benliğimiz ortaya çıkmaktadır. Sanat, özü gereğince, felsefidir. Çünkü özünde yaşamın anlamı, kaynağı ve nedeninden bize söz etmektedir. İnsanların, varoluşunu kavramasında yardımcı olup dünya görüşünü geliştirmektedir. Bir sanat eseri sanatçısının dünyayı algılayışı ile var olmaktadır. Sanatçının, felsefi ve estetik görüşleri ne denli ilerici olursa, insanların da ondan o derece feyz alma ve etkilenmesi mümkün olacaktır. Bu da bizim bireyden itibaren toplumsal gelişimimizi ve ilerlememizi sağlayacaktır. Bundan dolayıdır ki felsefe ile sanat birbirlerini tamamlar niteliktedir. Çalışmanın kapsamı, felsefe ile sanatın birleştiği nokta da 'ben' nedir? Sorusuna yanıt aramaktır. Bunun yanıtını tezde ayrıntılı bir şekilde irdelenmektedir. Rönesans'la birlikte sanatçılar, mesleklerinde entelektüel yetenek ve bilginin de gerekliliğine inanmaya başladıklarından; felsefeye, edebiyata ve diğer sanat dallarına da ilgileri artmıştır. Şairler, mimarlar, ressamlar bir araya gelip tartışıp konuşmuşlardır. Böylelikle, bir ressam bir şiirden, bir edebiyatçı bir resimden etkilenerek eser üretebilmiştir. Tez amacını, sanatçıların sanat akımları içinde, Rönesans'tan başlayarak günümüz sanatına kadar gelen dönemde, 'ben'in sanat üzerindeki etkisi nedir? Sanatçılar benliklerini sanatları ile nasıl ortaya koymuştur? Sorularının arayışı üzerine oluştururmuştur. 'Ben'in felsefi bakış açısından, akımlar, dönemler, sanat ve sanatçı açısından neye ve nasıl etkileri olmuştur? Sorularına yanıt aranmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of thesis is“FİCTİONALİZE THE ART WİTH 'ME' ; İS THE İNTROSPECTİON OF THE ARTİST”. The conscious, is a process that starts with looking at the mirror in our childness and always taking shaping to death. Also when we orientate ourselves consciously self-respect come out. The art is philosophical, quintessentially. Because essentially it mention to us meaning of life, source and also the reason. It helps human understanding existence, improve weltanschauung. A art work come into being by perceiving world of its artist. In the event how progressive is philosophical and esthetics opinion of the artist, it is going to be possible for us drawing inspiratiaon and being influenced from it insomuch. In turn it will provide our social development and improvement as from individual. For this reason philosophy and art complete each other. The scope of this work is searching answer of the question of, what is 'me' at the junction of philosophy and the art? It is possible to see answer of this comprehensively in thesis. With renaissance the artists's interest increased to philosophy, letter and other art branch because of coming to believe necessity of intellectual ability and knowledge in their profession. Poets, architects, painters so on and so forth had spoken by coming together. Thus, a painter affected by a poet, a men of letters affected by a paint were able to produce work of art. The thesis constitute object on seeking questions of artists among art movements, what is effect of“me”on art? How the artists did reveal their self-respect with their art? in period that begins from renaissance till today's art. It had been searched answers of questions, to what and how had been effects of 'Me' From the philosophical perspective, movements, periods, from the art and the artist perspective.