Polis Mecmuası'na göre Paris Polis Müdürü Mösyö Goron'un anıları
According to the Police Magazine memorials of M. Goron, the Manager of the Paris Police
  1. Tez No: 862388
  2. Yazar: MEMET ALİ ALYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÖĞÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Polis Mecmuası, Avrupa, Paris Polis Teşkilatı, Osmanlı Devleti, Mösyö Goron, Police Magazine, Europe, Ottoman Empire, Paris Police Department, Monsieur Goron
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 633
Özet
Osmanlı Devletinde 19. yüzyılda Klasik Dönemde oluşturulan teşkilatların ıslahatlarla modernleştirme çalışmaları yerini, mevcut kurumsal yapı yerine özellikle Avrupa'da ki emsallerinin örnek alınarak yeniden kurumsal bir yapı oluşturma çabalarına bırakmıştır. Bu değişim rüzgârından etkilenen kurumlardan birisi de güvenlik teşkilatlanmasıdır. 15 Haziran 1826 yılında kaldırılan Yeniçeri Ocağı sonrası güvenlik sağlanması hususunda doğan boşluğun doldurulmasıyla amacıyla Avrupa da ki mevcut polis teşkilatlarının adli ve idari teşkilatlanmaları örnek alınarak modern nitelikli bir iç güvenlik teşkilatı kurulmaya çalışılmıştır. 20 Mart 1845 yılında kurulan polis teşkilatını Avrupa'daki örneklerine benzerliğinden dolayı modern anlamda kurulan ilk polis teşkilatı olarak kabul edebiliriz. Ancak tam anlamıyla modern bir polis teşkilatının doğuşunun 1907'de yayımlanan polis nizamnamesinden başlatabiliriz. II. Meşrutiyet öncesinde de modern polis teşkilatının oluşturulmasına yönelik çalışmalar var ise de asıl adımlar 1907-1913 yılları arasında yapılan yasal düzenlemelerle atılmıştır. Yeniden teşkilatlandırılan Polis Teşkilatının birimleri arasında iletişimi sağlamak ve mesleğe ilişkin bilgi ve tecrübelerin sorunsuz bir şekilde aktarımını sağlamak için yazılı basından faydalanmıştır. Bu amaçla polislik mesleği üzerine gazete, dergi vb. türde yayın organları çıkarılmıştır. İlk olarak“Polis”adlı gazete haftalık olarak yayımlanmaya başlanmış çeşitli sebeplerden dolayı yerini 4 Mayıs 1913'te Dâhiliye Nazırlığına sunulan“Polis Mecmuasının Suret-i Neşr ve İdaresini Muhtevi Talimat”isimli yönetmeliğin kabul edilmesiyle çalışmamızın ana kaynağı olan polis mecmuasına bırakmıştır. Polis Mecmuası Avrupa'daki polis teşkilatlarında yaşanan gelişmeler, Polis teşkilatlarının tarihi gelişimi, suç ve suçlularla mücadele yöntemleri, Suç türlerine anlatan yazılara Avrupa'da farklı polis teşkilatlarında yöneticilik yapmış polislerin hatıratları vb. hususlar da tercümeler ve makalelere yer verilmiştir. Çalışmamızda mecmuada yer verilen iki hatırattan birisi olan Paris Polis Müdürü Mösyö Goron'un hatıratını transkripte ederek ana kaynak olarak kullanılmıştır. Mösyö Goron uzun müddet Paris Polis Teşkilatında görev yapmıştır. Paris emniyet müdürü olarak emekliye ayrılmıştır. Yeniden yapılanma sürecinde olan ve başta Fransa olmak üzere Avrupa da ki polis teşkilatlanmalarını örnek alan Osmanlı Polis Teşkilatında görev yapan polis memurlarının mesleki gelişimleri için Mösyö Goron'un hatıratında yer verdiği polislik mesleğiyle ilgili bilgiler ve tecrübeleri önem arz etmektedir. Bu hatıratın transkripsiyon olarak verilmesindeki başlıca amaç ise Avrupa'da polis teşkilatlanması, suç ve suçlularla mücadele vb. konularda yapılacak çalışmalarda araştırmacılar tarafından kaynak olarak kullanılmasını sağlamak ve polis mecmuasında yer bulan iki hatırattan biri olan Mösyö Goron'un hatıratının yeniden teşkilatlanan Osmanlı Polis Teşkilatı üzerindeki rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulunacağız.
Özet (Çeviri)
In the 19th century in the Ottoman Empire, the efforts to modernize the organizations created in the Classical Period through reforms were replaced by efforts to create a new institutional structure by taking the existing institutional structure as an example, especially in Europe. One of the institutions affected by this wind of change is the security organization. After the abolition of the Janissary Corps on 15 June 1826, an attempt was made to establish a modern internal security organization by taking the judicial and administrative organization of the existing police organization in Europe as an example in order to fill the gap in legal security. We can consider the police organization established in 1845 as the first police organization established in a modern sense, due to its similarity to the examples in Europe. However, we can start the birth of a truly modern police organization from the police regulations published in 1907. II. Before the Constitutional Monarchy, the development efforts of the modern police organization were initiated with the legal regulations made between 1907 and 1913. Print media was used to ensure communication between the units of the reorganized Police Organization and to ensure the smooth transfer of knowledge and experience related to the profession. For this purpose, newspapers, magazines, etc. on the police profession are published. publications of this type have been published. First, the newspaper called“Polis”started to be published weekly, and for various reasons, it was replaced by the police magazine, which is the main source of our study, with the adoption of the regulation titled“Instruction Containing the Publication and Administration of the Police Magazine”submitted to the Ministry of Internal Affairs on May 4, 1913. Police Magazine includes developments in police organizations in Europe, historical development of police organizations, methods of fighting crime and criminals, articles on types of crimes, memoirs of police officers who were managers in different police organizations in Europe, etc. Translations and articles are also included on these topics. In our study, the memoirs of Paris Police Chief Monsieur Goron, one of the two memoirs included in the magazine, were transcribed and used as the main source. Monsieur Goron served in the Paris police force for a long time. He retired as Paris police chief. The information and experiences about the police profession that Monsieur Goron included in his memoirs are important for the professional development of the police officers who served in the Ottoman Police force, which was in the process of restructuring and took the police organizations in Europe, especially France, as an example. The main purpose of giving this memoir as a transcription is for the police organization in Europe, the fight against crime and criminals, etc. We will make evaluations about the role of Monsieur Goron's memoirs, one of the two memoirs in the police magazine, on the reorganized Ottoman police force, to ensure that it can be used as a source by researchers in studies on these issues.