Turizm Sektöründe İsraf Yönetimi
Wasting management in tourism sector
- Tez No: 862536
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MENEKŞE KILIÇARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizm tesisleri, Gıda israfı, Turuncu bayrak, Tourism, tourism businesses, food waste, orange flag
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Ülkemiz turizm sektöründe tercih edilen öncü bir konumdadır. 4 mevsimin yaşandığı coğrafyamızda çeşitli turistik aktiviteler ön plana çıktığı gibi sağlık, kültür, spor, sanat, tarih vb. alanlarda da ilgililerine karşılık verebilmektedir. Turizm, bir ülkenin hem ekonomisine katkı sağlarken hem de tanınırlığını arttırmakta son derece etkilidir. Geniş istihdam alanlarına sahip olan bu sektörde tüketim de son derece önem taşımaktadır. Bilinçli tüketimin kontrollü biçimde sağlanması halinde, birçok alanda tasarruf sağlamak mümkün olmaktadır. Gıdadan enerjiye, iş gücünden sermayeye pek çok alanda planlı ve kontrollü ilerleme turizm işletmelerine avantaj sağlayacağı gibi ülkenin geleceğine de ciddi ölçüde katma değer kazandıracaktır. Bu hususta özellikle gıda israfının önüne geçmek adına, sektörde faaliyet gösteren işletmelerin çeşitli tedbirler alması gerekmektedir. Bu tedbirlerin yanı sıra bilinçli bir toplum temelinin oluşturulması, söz konusu bu israfın önüne geçmekte de son derece etkili olacaktır. İnsan hayatının en önemli alanlarından olan“boş zaman”durumu, genellikle turizm sektörünün değerlendirmesine açıktır. Boş zamanın verimli değerlendirilmesi, özellikle planlı bir şekilde dizayn edilmesi, zaman israfını önleyebileceği gibi; enerjide, gıdada, iş gücünde ve sermayede de gerekli planlamalar yapılarak bu alanlardaki israfın önüne geçilmesine katkı sağlamış olacaktır. Bu çalışmadan yola çıkarak, bireylerin tüketim alışkanlıklarının turizm sektöründe hizmet veren işletmelerce planlanarak hayata geçirilmesi, söz konusu işletmelerin israfla mücadelesini de kolaylaştırmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
WOur country holds a prominent position in the tourism sector, being a preferred destination. In our geography where all four seasons are experienced, various tourist activities stand out, and it can cater to enthusiasts in areas such as health, culture, sports, arts, history, and more. Tourism not only contributes to a country's economy but also significantly enhances its visibility. This sector, which offers extensive employment opportunities, also places great importance on consumption. By promoting conscious consumption in a controlled manner, it becomes possible to save in various areas, from food to energy, from labor to capital. Planned and controlled progress in many fields will not only benefit tourism businesses but also add significant value to the country's future. Especially in preventing food wastage, tourism establishments should take various measures. In addition to these measures, the establishment of a conscious society will be highly effective in preventing this wastage. The concept of“leisure time,”one of the most important aspects of human life, is often associated with the tourism sector. Efficient utilization of leisure time, especially when carefully planned, can prevent time wastage and contribute to the prevention of wastage in energy, food, labor, and capital by making necessary arrangements in these areas. Based on this study, planning and implementing individuals' consumption habits by businesses operating in the tourism sector will also facilitate their fight against wastage.