Çevresel farkındalık ve öncüllerinin turistlerin gıda israf etmeme niyetine etkisi
The impact of environmental awareness and its antecedents on tourists' intention to avoid food waste
  1. Tez No: 1011493
  2. Yazar: CENGİZ HAN ALABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNE ERDOĞAN MERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda israfı, Food waste
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, turizm sektöründe kritik bir sorun olan gıda israfını engellemeye yönelik davranışları anlamak adına, turistlerin çevresel duyarlılıklarını saptamayı ve bu farkındalığı şekillendiren temel faktörlerin gıda israfından kaçınma eğilimi üzerindeki belirleyici rolünü analiz etmeyi hedeflemektedir. Çalışma kapsamında; bireylerin sahip olduğu dini değerler, konu hakkındaki bilgi düzeyleri, materyalist düşünceleri ve yönelimleri ile aileden alınan terbiyenin, birer öncül değişken olarak çevresel farkındalık ve gıda israfı niyetiyle olan karmaşık etkileşimi derinlemesine mercek altına alınmıştır. Nicel araştırma deseninin benimsendiği bu çalışmada veriler, Antalya bölgesindeki her şey dâhil sistemde hizmet sunan konaklama tesislerinde tatil yapmış olan 595 yerli ve yabancı turistten, çevrimiçi anket tekniği kullanılarak titizlikle toplanmıştır. Örneklemin oluşturulmasında, araştırmanın amacına en uygun katılımcılara ulaşabilmek adına olasılığa dayalı olmayan yöntemlerden kolayda örnekleme ve amaçlı örnekleme teknikleri bir arada kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde katılımcıların demografik profilini ve temel istatistikleri ortaya koymak için IBM SPSS 21.0 programından, yapısal modelin test edilmesi aşamasında ise R Studio ortamında“seminr”paketi aracılığıyla KEKK-YEM (Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi) tekniğinden yararlanılmıştır. Özellikle normal dağılım zorunluluğu gerektirmeyen ve karmaşık modellerde yüksek öngörü gücü sunan bu yöntem sayesinde, hipotezler doğrulanarak hem çevresel farkındalığın boyutları (kaynak kıtlığı ve çevre dostu yaklaşım) hem de demografik değişkenlerin israf niyetindeki farklılaştırıcı etkisi bilimsel kanıtlarla ortaya konulmuştur. Bu bulgular, sürdürülebilir turizm yönetimi ve tüketici davranışı literatürüne kapsamlı bir teorik katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to identify the environmental awareness of tourists and analyze the determining role of the antecedents of this awareness on the intention to avoid food waste, addressing a critical issue within the tourism industry. Within the scope of the study, the complex interactions between religious values, level of knowledge, materialistic orientations, and family upbringing as antecedent variables, and their relationship with environmental awareness and the intention not to waste food, have been examined in depth. Adopting a quantitative research design, data were meticulously collected via an online survey technique from 595 domestic and foreign tourists who stayed in all-inclusive accommodation facilities in the Antalya region. In establishing the research sample, a combination of convenience sampling and purposive sampling—both non-probability sampling methods—was utilized to reach participants most suitable for the research objectives. To reveal the demographic profiles and descriptive statistics of the participants, IBM SPSS 21.0 was employed. In the structural model testing phase, the PLS-SEM (Partial Least Squares Structural Equation Modeling) technique was utilized through the 'seminr' package in the R Studio environment. By virtue of this method, which does not require a normal distribution assumption and offers high predictive power for complex models, the hypotheses were validated. Consequently, both the dimensions of environmental awareness (resource scarcity and eco-friendly approach) and the differentiating effects of demographic variables on food waste intention were established with scientific evidence. These findings provide a comprehensive theoretical contribution to the literature on sustainable tourism management and consumer behavior.