İnsülin direnci ve hepatosteatoz tanısında kullanılan indekslerin [ ast alt oranı (aar), ast platelet oran indeksi (apri), fibrozis-4 (fib-4) skoru, trigliserid glukoz indeksi (tygi)]ve lipid düzeylerinin tiroid kanseri gelişimini belirlemedeki rolü
The role of lipid levels and indexes used in the diagnosis of insulin resistance and hepatosteatosis in determining the development of thyroid cancer
  1. Tez No: 862553
  2. Yazar: ÜMMÜHAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİDE GONCA ÖRÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid kanseri, AAR, APRİ, FİB-4, TYGİ, Thyroid cancer, AAR, FIB-4, APRI
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş ve Amaç: Tiroid kanserinin görülme sıklığı dünya çapında giderek artmaktadır. Bu çalışmada hastanemize son 10 yılda (Ocak 2013-Aralık 2022 yılları arasında) tiroid nodülü nedeniyle başvuran hastalarda, insülin direnci ve/veya dislipideminin tiroid kanseri sıklığına etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Böylelikle tiroid kanserini ön görmede noninvaziv skorların kullanımının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Kliniğine Ocak 2013- Aralık 2022 yılları arasında tiroid nodülü nedeniyle başvuran hastalar ve aynı dönemde dahiliye kliniğine başvuran sağlıklı kontrol grubu tarandı. Dahil edilme kriterlerine uygun malign tiroid nodülü olan 100 hasta, benign tiroid nodülü olan 100 hasta ve 100 sağlıklı kişi çalışmaya alındı. Retrospektif olarak hastaların anamnezleri, laboratuvar değerleri, görüntülemeleri, patoloji raporları incelendi. Bulgular: Hastaların yaşları 18-93 yıl aralığındaydı ve yaş ortalaması 49,2±13,8 yıldı. 300 hastanın 228'i kadın, 72'si erkekti. Tiroid nodülü olan hastalarda nodül olmayanlara kıyasla glikozile hemoglobin (HBA1C), platelet (PLT) ve trigliserit glukoz indeks (TYGİ) düzeyleri yüksek, tiroid stimüle edici hormon (TSH) değerleri düşük bulundu. Benign tiroid nodülü görülme olasılığı tiroid peroksidaz antikoru (anti TPO) ve tiroglobulin antikor (anti TG) >60 olanlarda daha fazla bulundu. Malign tiroid nodülü olan hastaların PLT değerleri kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Tiroid nodülü ile fibrozis 4 (FİB-4) skoru arasında negatif korelasyon görüldü. FİB-4 skoru arttıkça malign nodül gelişme olasılığı %87,8 (1-0,122), benign nodül gelişme olasılığı %71,6 (1-0,284) oranında azalmakta olduğu bulundu. Sonuç: Çalışmamızda tiroid nodülü gelişiminde HBA1C ve TYGİ'nin güvenilir belirteçler olarak kullanılabileceği, ast alt oranı (AAR), ast platelet oran indeksi (APRİ) ve FİB-4 skorları ile tiroid nodülü arasındaki ilişkinin daha fazla araştırılması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction: The incidence of thyroid cancer is steadily increasing worldwide. This study investigates the impact of insulin resistance and/or dyslipidemia on the frequency of thyroid cancer in patients who presented to our hospital with thyroid nodules in the last 10 years (January 2013 to December 2022). The aim is to evaluate the use of non-invasive scores in predicting thyroid cancer, providing insights into the potential influence of insulin resistance and dyslipidemia. Material-Method: In our study, patients who presented to the Endocrinology Clinic of Izmir Ataturk Training and Research Hospital with thyroid nodules between January 2013 and December 2022 were screened, along with a healthy control group who visited the internal medicine clinic during the same period. 100 patients with malignant thyroid nodules, 100 patients with benign thyroid nodules, and 100 healthy individuals meeting the inclusion criteria were included in the study. Retrospectively, the medical histories, laboratory values, imaging studies, and pathology reports of the patients were examined. Results: The ages of the patients ranged from 18 to 93 years, with a mean age of 49.2±13.8 years. Out of the 300 patients, 228 were female, and 72 were male. In patients with thyroid nodules, levels of glycosylated hemoglobin (HbA1c), platelet (PLT), and triglyceride glucose index (TYGI) were found to be high compared to those without nodules, while thyroid-stimulating hormone (TSH) values were low. The likelihood of benign thyroid nodules was higher in individuals with thyroid peroxidase antibody (anti-TPO) and thyroglobulin antibody (anti-TG) levels greater than 60. Patients with malignant thyroid nodules had higher PLT values compared to the control group. A negative correlation was observed between thyroid nodules and fibrosis-4 (FIB-4) score. As the FIB-4 score increased, the probability of developing malign nodüles decreased by 87.8% (1-0.122), and the probability of developing benign nodules decreased by 71.6% (1-0.284). Conclusion: In our study, it was concluded that HbA1C and TYGI can be reliable markers for the development of thyroid nodules. Furthermore, there is a need for further investigation into the relationship between aspartate aminotransferase to alanine aminotransferase ratio (AAR), aspartate aminotransferase to platelet ratio index (APRI), and FIB-4 scores with thyroid nodule.