Göğüs cerrahisi sonrası hastaların ağrıya yönelik hemşirelik girişimlerinden memnuniyetinin incelenmesi
Investigation of satisfaction with nursing interventions for surgical pain in patients after thoracic surgery
  1. Tez No: 862552
  2. Yazar: RUHİ SEVİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs Cerrahisi, Ağrı Yönetimi, Hemşirelik Girişimleri, Hasta Memnuniyeti, Chest Surgery, Pain Management, Nursing Interventions, Patient Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş: Bu tez çalışması, göğüs cerrahisi geçiren hastaların ağrı yönetimi sürecinde uygulanan hemşirelik girişimlerine olan memnuniyetlerini derinlemesine incelemektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen bir araştırma ile, göğüs cerrahisi geçiren hastaların ağrı seviyelerini, hemşirelik girişimlerini ve bu girişimlere olan memnuniyet düzeylerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmektir. Yöntem: Bu araştırma, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH 'nde cerrahi kliniklerinde cerrahi yöntemler ile tedavi edilmiş hastaların katılımı ile 31 Mayıs 2023 ile 1 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH göğüs cerrahisi kliniklerinde postop hastalar oluşturdu. Araştırma örneklemi güç analizi yapılarak 154 olarak hesaplandı. Amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak, araştırmaya dahil etme kriterlerini karşılayan ve çalışmayı kabul eden 209 hasta ile tamamlandı. Araştırmada veri toplama aracı olarak uzman görüşü alınarak oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”,“VAS Ağrı Skalası”ve“Newcastle Bakım Memnuniyeti Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin doğrusal dağılımları kontrol edildikten sonra tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Bağımsız Gruplarda t ve Tukey testi ve Pearson Kolerasyon Katsayısı uygulanmıştır. Bulgular: Newcastle Bakım Memnuniyeti Ölçeği'ne verilen yanıtlar, hastaların genel olarak hemşirelik bakımından orta düzeyde memnuniyet duyduklarını ortaya koymuştur. Araştırmada elde edilen diğer bir bulgu ise katılımcıların yaş, cinsiyet, eğitim durumunun Newcastle bakım memnuniyeti ölçeği puanlarına göre farklılaşmadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca, yapılan korelasyon analizi, cerrahi ağrı ve ağrıya yönelik hemşirelik girişimlerinden duyulan memnuniyet arasında negatif, güçlü düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: Araştırmada sonuç olarak göğüs hastalıkları cerrahi servisinde yatan hastaların ağrı skalasından aldıkları puanlar ile Newcastle Hemşirelik Bakım Memnuniyeti puanları arasında negatif yönde, güçlü düzeyde anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: This thesis study examines in depth the satisfaction of patients undergoing thoracic surgery with nursing interventions applied during the pain management process. Objective: The aim of this study is to comprehensively evaluate the pain levels, nursing interventions and satisfaction levels of patients undergoing thoracic surgery with a research conducted at Yedikule Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital. Method: This research was conducted between May 31, 2023 and September 1, 2023, with the participation of patients treated with surgical methods in the surgical clinics of Yedikule Chest Diseases and Thoracic Surgery EAH. The population of the study consisted of postoperative patients at Yedikule Chest Diseases and Thoracic Surgery EAH thoracic surgery clinics. The research sample was calculated as 154 by performing a power analysis. Using the purposeful sampling method, the study was completed with 209 patients who met the inclusion criteria and accepted the study. In the study,“Personal Information Form”,“VAS Pain Scale”and“Newcastle Care Satisfaction Scale”, which were created by taking expert opinion, were used as data collection tools. After checking the linear distribution of the data, ANOVA, Independent sample t Test, Tukey, and Pearson Correlation Coefficient were applied. Results: Responses to the Newcastle Care Satisfaction Scale revealed that patients were generally moderately satisfied with nursing care. Another finding obtained in the study was that the participants' age, gender and educational status did not differ according to their Newcastle care satisfaction scale scores. Additionally, the correlation analysis revealed a the level of negative, strong, and statistically significant relationship between surgical pain and satisfaction with nursing interventions for pain. Conclusion: As a result of the research, it was determined that there was a negative significant relationship between the pain scale scores of the patients hospitalized in the chest diseases surgery service and the Newcastle Nursing Care Satisfaction scores.