Comparison of perceived social support and executive functions of individuals who have lost a beloved person or companion animal
İnsan ve hayvan kaybı yaşayan kişilerin algılanan sosyal destek ile yürütücü işlevlerin kıyaslanması
- Tez No: 862580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVİN DOĞUTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yas, evcil hayvan, yürütücü işlevler, sosyal destek, Grief/Bereavement, companion animal, executive functions, social support
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada insan ve hayvan kaybı arasındaki benzerlikler ve farklılıkların incelenmesi amaçlanmıştır. Bu benzerlik ve farklılıklar; yas şiddeti, yürütücü işlevler ve algılanan sosyal destek açısından incelenmiştir. Yaşları 18-85 arası değişen, insan kaybı yaşamış, hayvan kaybı yaşamış ve hiç kayıp yaşamamış toplam 380 katılımcıyla yapılan bu çalışmada katılımcılara sırasıyla Onam Formu ile Demografik Bilgi Formu verilmiştir. Sonrasında verilen ölçekler insan veya evcil hayvan kaybı yaşamış grup ile daha önce kayıp yaşamamış grup olarak ayrılmıştır. İnsan veya evcil hayvan kaybı yaşamış gruba Temel Yas Unsurları Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) ve Yürütücü İşlevler Ölçeği (YİÖ) seçkisiz olarak verilmiştir. Kayıp yaşamamış gruba ise ÇBASDÖ ve YİÖ seçkisiz olarak verilmiştir. Yapılan istatistiki analizler sonucunda insan ve hayvan kaybından sonra yaşanan yas şiddeti ve algılanan sosyal destek arasında arasında bir fark bulunmadığı gözlenmiştir. Yürütücü işlevler ile ilgili sonuçlar incelendiğinde kayıp yaşayan grup ile kayıp yaşamamış grup kıyaslandığında, kayıp yaşamış grubun anlamlı biçimde daha yüksek empati seviyesine sahip olduğu bulunmuştur. Kayıp yaşayan grup, daha önce kayıp yaşamamış grubun sosyal destek ile yürütücü işlevler arasındaki ilişkisel analizin sonuçlarına bakıldığında ise yürütücü işlevlerin alt grubu olan motivasyonun bütün bağımsız değişken grubu ile pozitif ve anlamlı bir ilişkide çıktığı görülmüştür. Sadece kayıp grupları ile yürütücü işlevler arasındaki anlamlı pozitif ilişkiler incelendiğinde organizasyon ve planlamanın olduğu görülmektedir. Dürtü kontrolünün, insan kaybı yaşayan grupta aileden gelen sosyal destek arttıkça arttığı görülmüş; kayıp olmayan grupta ise“öteki”nden gelen sosyal destek arttıkça dürtü kontrolünün azaldığı görülmüştür. Bulunan sonuçlar ile bu çalışmanın güçlü yönleri, kısıtlılıkları ve katkıları, ilgili alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study is to explore both the similarities and differences between human loss and companion animal loss, focusing on the severity of grief, executive functions (EFs), and perceived social support (PSS). The study's sample consists of 380 adult volunteers, ranging in age from 18 to 85. Participants were selected based on their experiences and subsequently divided into three distinct groups: human loss, companion animal loss, and no loss. Initially, all participants completed a Demographic Form. Those who had experienced the loss of a human or a companion animal were randomly assigned to receive the Core Bereavement Items, the Executive Functions Index (EFI), and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS). Conversely, participants in the no loss group randomly received the EFI and MSPSS. The results indicated that there were no significant differences in grief severity and perceived social support between the loss groups. However, empathy was significantly higher in the loss group compared to the no loss group. Correlation analyses among the loss group, no loss group, EFI, and MSPSS revealed that motivation was positively correlated across all groups. Organization and strategic planning were positively correlated only within the loss group. Impulse control was higher in the human loss group as perceived social support from family increased, whereas impulse control decreased in the no loss group as perceived social support from a significant other increased. These findings have been discussed in the context of the relevant literature.