İmam Ebüʾl-Hasen el-Kerhî'nin Hanefî mezhebindeki konumu ve fıkhî görüşleri
Imam Ebuʾl-Hasen el-Kerhi's position in the Hanefî scholl and his jurisprudence opinions
  1. Tez No: 862579
  2. Yazar: AHMED S I ALMASAMHA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Hanefi Mezhebi, İmam Kerhî, Fıkhî Görüş, Fıkhî Konum, Islamic Law, Hanafi Jurisprudence, Imam Kerhi, Fiqh View, Fiqh Position
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
Zamanının âlim imamı, Hanefi mezhebinin önde gelen imamı ve Irak müftüsü, Şeyh İmam Ebü'l-Hasen Ubeydullah b. el-Hüseyn b. Dellâl el-Kerhî (ö. 340/952), döneminde Hanefi mezhebinin önderi ve şöhret sahibi olmuş, öğrencileri ve ünü tüm dünyaya yayılmıştır. Kerhî'nin fıkıh alanında yazılmış -matbu olmayan- müstakil bir kitabı bulunmaktadır. Ayrıca müellifimiz fıkıh usulü alanında da yetkin bir ilmi kişilik olarak öne çıkar. Hanefi mezhebiyle çeliştiği birçok fıkhî görüşü vardır ve bu nedenle Hanefî mezhebini tasnif edenler, onun görüşünü mezhebin diğer imamlarının görüşlerine kıyasla zikretmişlerdir. Bazı durumlarda Kerhî'nin herhangi bir fıkhî görüşü çoğunluk Hanefî bilginlerin yorumlarına tercih edilmiş, bazı görüşlerinde de Kerhî, çoğunluk karşısında yalnız kalmıştır.“İmam Ebü'l-Hasen el-Kerhî'nin Hanefi Mezhebindeki Konumu ve Fıkhî Görüşleri”başlıklı bu tezde, birinci bölümde onun hayatından bahsedilmişitr. İkinci bölümde Kerhî'nin ibadetlerle ilgili görüşleri, üçüncü bölümde kurban ve av gibi konular, dördüncü bölümde muamelata dair konular, beşinci bölümde hadler, altıncı bölümde aile hukukuna dair konular İmam Kerhî'nin görüşleri çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The known imam of his time, the leading imam of the Hanafi jurisprudence and the mufti of Iraq, Sheikh Imam Ebu'l-Hasen Ubeydullah b. al-Husayn b. Dellal el-Kerhi (d. 340/952) became the leader and celebrity of the Hanafi jurisprudence during his time, and his students and fame spread all over the world. Kerhi has an personal book - not printed - written in the field of jurisprudence. In addition, our author stands out as a competent scientific personality in the field of jurisprudence. He has many jurisprudence views that contradict the Hanafi jurisprudence, and for this reason, those who classified the Hanafi jurisprudence have mentioned his view in comparison with the views of other imams of the jurisprudence. In some cases, any of Kerkhi's fiqh views were preferred to the interpretations of the majority Hanafi scholars, and in some of his views, Kerkhi was left alone against the majority. In this thesis titled“Imam Ebu'l-Hasen el-Kerhi's Position in the Hanafi Jurisprudence and His Fiqh Views”, his life is mentioned in the first chapter. In the second chapter, Kerhi's views on worship, in the third chapter, issues such as sacrifice and hunting, in the fourth chapter, issues related to transactions, in the fifth chapter, hads, and in the sixth chapter, issues related to family law are examined within the framework of Imam Kerhi's views.