Psoriasis hastalarında beden algısı, benlik saygısı ve lezyon yerinin cinsel işlevler üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation into the effect of body image, self-esteem and distribution pattern of lesions on sexual functioning in psoriasis patients
  1. Tez No: 862679
  2. Yazar: KEREM ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, Beden Algısı, Benlik Saygısı, Cinsel İşlevler, Psoriasis, Body Image, Self-esteem, Sexual Functions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaçlar: Bedenin herhangi bir bölgesini etkileyebilen, görünür ve dokunulabilir lezyonlarla karakterize olan psoriasis, cinsel işlev bozukluklarına sebep olabilmektedir. Bu çalışmada, psoriasis hastalarında görülebilen cinsel işlev bozukluklarının psikopatolojisini araştırmayı amaçladık. Psoriasis hastalarında beden algısı, benlik saygısı ve cinsel işlevlerin genel topluma kıyasla ne ölçüde etkilendiğini, lezyon yerinin beden algısı, benlik saygısı ve cinsel işlevler üzerine etkisini, beden algısı, benlik saygısı ve cinsel işlevlerin birbirleriyle ilişkisini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kapsamında, 01.08.2023 – 01.11.2023 tarihleri arasında, psoriasis tanısı almış 71 kadın ve 89 erkek hasta ile, 93 kadın ve 90 erkek sağlıklı gönüllü bireyden oluşan kontrol grubu karşılaştırılmıştır. Katılımcılara, klinisyen eşliğinde Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu doldurulmuştur. Dermatoloji uzmanı tarafından yapılan fizik muayene sonrası lezyonun yeri belirlenmiştir ve Psoriasis Alan Şiddeti İndeksi (PAŞİ) uygulanmıştır. SCID-5-CV'ye (DSM-5 Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme, Klinisyen Versiyonu) uygun yapılandırılmış klinik görüşme yapılmıştır. Hastaya kendisinin dolduracağı; Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği D-1 (RBSÖ-D1), Beden Algısı Ölçeği (BAÖ) verilmiştir. Uygun istatistiksel analizler yapılarak gruplar karşılaştırılmıştır. Bulgular: Psoriasis hastalarının, genel toplumla kıyaslandığında daha fazla anksiyete ve depresyon belirtilerine sahip olduğu, beden algısı, benlik saygısı ve cinsel işlevlerinin daha olumsuz etkilendiği saptandı. Kadın hastalarda genital bölge, erkek hastalarda ise sırt ve genital bölge tutulumu, düşük beden algısı, düşük benlik saygısı ve cinsel işlev bozukluğu ile ilişkili bulundu. Psoriasis şiddeti arttıkça, beden algısı, benlik saygısı ve cinsel işlevlerin olumsuz yönde etkilendiği görüldü. Ayrıca, beden algısının anlamlı olarak cinsel işlev bozuklukları üzerine etkisi olduğu, psoriasis şiddetinin cinsel işlev bozuklukları üzerine olan olumsuz etkisinin beden algısı üzerinden aracılık edildiği saptandı. Sonuç: Bütüncül bir yaklaşım çerçevesinde, psoriasis hastalarının muayenelerine, cinsel işlevlerin değerlendirilmesi de eklenmelidir. Cinsel işlevleri önemli ölçüde etkileyebileceği için, beden algısı ve benlik saygısı ile ilgili kaygıların taranması ve iyileştirilmesine öncelik verilmelidir. Fiziksel muayene sırasında, psoriatik lezyonların bölgesel dağılımına dikkat edilmeli, cinsel işlev bozuklukları açısından riskli bölgelerde lezyonu olan hastalar değerlendirilip gerektiğinde psikiyatri polikliniğine yönlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Psoriasis, which is characterised by visible and touchable lesions that can affect any part of the body, may cause sexual dysfunctions. In this study, we aimed to investigate the psychopathology of sexual dysfunctions in psoriasis patients. We aimed to investigate the extent to how body image, self-esteem and sexual functions are affected in psoriasis patients compared to the general population, the effect of lesion pattern on body image, self-esteem and sexual functions, and the relationship between body image, self-esteem and sexual functions. Material and Methods: In this study, 71 female and 89 male patients diagnosed with psoriasis and a control group consisting of 93 female and 90 male healthy volunteers were compared between 01.08.2023 and 01.11.2023. Participants completed the Sociodemographic and Clinical Data Form in the presence of a clinician. After physical examination by a dermatologist, the location of the lesion was determined and Psoriasis Area Severity Index was applied. A structured clinical interview in accordance with SCID-5-CV (Structured Clinical Interview for DSM-5 Disorders, Clinician Version) was conducted. The patient was given the Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale, Hospital Anxiety and Depression Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale, and Body Image Scale to be completed by the patient. Appropriate statistical analyses were performed and the groups were compared. Results: Psoriasis patients were found to have more anxiety and depression symptoms, and their body image, self-esteem and sexual functions were more negatively affected compared to the general population. Involvement of the genital area in female patients and back and genital area in male patients were found to be associated with low body image, low self-esteem and sexual dysfunction. As the severity of psoriasis increased, body image, self-esteem and sexual functions were negatively affected. It was also found that body perception had a significant effect on sexual dysfunctions and the negative effect of psoriasis severity on sexual dysfunctions was mediated through body perception. Conclusion: As part of a comprehensive approach, the examination of patients with psoriasis should include an assessment of sexual functioning. Screening and improvement of body image and self-esteem concerns should be prioritised, as they may significantly affect sexual functioning. During the physical examination, attention should be paid to the distribution pattern of psoriatic lesions, and patients with lesions in areas at risk for sexual dysfunctions should be evaluated and referred to the psychiatry outpatient clinic when necessary.