Lokal ileri meme kanseri nedeni ile neoadjuvant tedavi alan hastalarda Ki-67, inflamatuar indekslerin PET/CT metabolik parametreleri ile ilişkisi, prognostik ve prediktif önemi
Association of Ki-67, inflammatory indexes with PET/CT metabolic parameters, prognostic and predictive significance in patients receiving neoadjuvant therapy for locally advanced breast cancer
  1. Tez No: 862730
  2. Yazar: FURKAN DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL OĞUZ KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ki-67, prognoz, tedavi, Ki-67, prognosis, treatment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Lokal ileri meme kanseri tedavi yaklaşımlarında genellikle neoadjuvant sistemik tedaviler tartışılmıştır. Ancak tedavi yanıtının mutlak predikte eden veriler net değildir. Çalışmamızda lokal ileri meme kanseri olup neoadjuvant tedavi alan hastaların, tanı anında ve tedavi sonrasında Kİ-67 ve inflamatuar parametrelerin tedaviye yanıtı predikte etme, prognozu öngörmedeki önemi ve bu parametrelerin PET/CT'deki metabolik parametrelerle korelasyonunu değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza lokal ileri meme kanseri olup neoadjuvant tedavi olan sonrasında opere edilen 117 hasta dahil edildi. Bu hastaların tanı anında ve tedavi sonrasında laboratuvar parametreleri ile PET/CT'deki metabolik parametreleri; tanı anındaki patolojileri ve opere olduktan sonraki patoloji spesmenindeki Kİ67 değerleri pre-op ve post-op olarak değerlendirildi. Bulgular: Neoadjuvant tedavi olup sonrasında opere olan hastalarda tedavi sonrasında sırasıyla WBC, NE, LY, HGB, PLT, PCT, ALB, PNI ve HALP değerlerinin, tedavi öncesi değerlerine göre düşüşün istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlendi. (sırasıyla p0,05). Sonuç: Neoadjuvant tedavide yanıtı öngören ve prognozu belirleyen birçok faktör bulunmaktadır. Kİ-67 neoadjuvant tedavide prognozu belirleyen önemli bir parametredir. İnflamatuar parametrelerin bu hasta grubunda Kİ67'ye etkisi bu etkinin PET/CT'deki metabolik karşılığı neoadjuvant tedavi gören meme kanseri hastalarında belirsiz olup bu konuda kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Neoadjuvant systemic therapies have generally been discussed in locally advanced breast cancer treatment approaches, but the absolute predictors of treatment response are not clear. In our study, we aimed to evaluate the importance of KI67 and inflammatory parameters at the time of diagnosis and after treatment in predicting response to treatment, predicting prognosis and the correlation of these parameters with metabolic parameters on PET/CT in patients with locally advanced breast cancer receiving neoadjuvant treatment. Materials and Methods: Our study included 117 patients with locally advanced breast cancer who underwent neoadjuvant treatment and then underwent surgery. Laboratory parameters at the time of diagnosis and after treatment, metabolic parameters on PET/CT, pathology at the time of diagnosis and KI-67 value in the pathology specimen after surgery were evaluated. Results: WBC, NE, LY, HGB, PLT, PCT, ALB, PNI and HALP values were statistically significant in patients who received neoadjuvant therapy and then underwent surgery (p0.05) Conclusion: There are many factors that predict response and determine prognosis in neoadjuvant therapy. KI-67 is an important parameter that determines prognosis in neoadjuvant therapy. The effect of inflammatory parameters on KI-67 in this patient group and the metabolic equivalent of this effect on PET/CT is unclear in breast cancer patients receiving neoadjuvant therapy and comprehensive studies are needed in this regard.