Kadınlarda diyetle fitokimyasal alımı ve sirkadiyen ritim ilişkisi
The relationship between dietary phytochemical intake and circadian rhythm in women
- Tez No: 862768
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA BAŞMISIRLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Fitokimyasal, Fitokimyasal İndeks, Sirkadiyen Ritim, Obesity, Phytochemical, Phytochemical Index, Circadian Rhytm
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çalışma, Haziran 2023- Eylül 2023 tarihleri arasında Erzurum'da ikamet eden 180 gönüllü kadın ile yürütülmüştür. Katılımcıların fitokimyasal alımlarını belirlemek için besin tüketim sıklığı anketi ve sirkadiyen ritimlerini belirlemek için sabahçıl-akşamcıl anketi (Morningness Eveningness Questionnairre-MEQ) yüz yüze anket şeklinde uygulanmıştır. Beden kütle indekslerine (BKİ) göre gruplara ayrılan katılımcıların, diyet fitokimyasal indeks (Fİ) tertilleri ve sirkadiyen ritimleri belirlenmiştir. Hafif şişman ve obez katılımcıların enerji, karbonhidrat, protein, yağ, lif, sakkaroz, kolesterol, doymuş yağ asidi, tekli doymamış yağ asidi ve çoklu doymamış yağ asidi alımları normal ağırlıktaki katılımcılara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
The study has conducted with 180 volunteer women between June 2023 and December 2023. A food frequency questionnaire was used to determine the phytochemical intake of the participants, and a morning-evening questionnaire (Morningness Eveningness Questionnairre-MEQ) was used to determine their circadian rhythms in a face-to-face survey. The dietary phytochemical index (FI) tertiles, and circadian rhythms of the participants, who were divided into groups according to body mass index (BMI), were determined. Energy, carbohdyrate, protein, fat, fiber, sucrose, cholesterol, saturated fatty acid, monounsaturated fatty acid, and polyunsaturated fatty acid intakes of overweight and obese participants have found to be significantly higher than normal-weight participants (p0,05).