İmmün trombositopenik purpura ile mevsimselliğin ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between itp and seasonality
  1. Tez No: 862767
  2. Yazar: EZGİ DAĞLI BEZEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMİRCAN ÖZBALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: İTP, mevsimsellik, virüs-polen maruziyeti, ITP, seasonality, virus-pollen exposure
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: İTP, trombositlerin dolaşımda otoantikorlar tarafından yıkımı ve aynı antikorların kemik iliğindeki megakaryositlere bağlanarak trombosit yapımını bozması ile oluşan edinsel bir hastalıktır. Bu antikorların hem trombosit yapımını hem de yapılan trombositleri yok etmesi ile klinik bulgular meydana gelir. Otoimmün hastalıkların kökeninde mevsim değişikliklerinin olabileceği fikri daha önceden de çalışmalara konu olmuş bir hipotezdir. Bu nedenle polen aktivitesi ve viral enfeksiyon paternleri ile hastanemize başvuran ve yeni tanı alan primer İTP hastalarımızın verileri karşılaştırılmış olup aralarında bir ilişki olup olmadığının saptanması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Araştırmamız için 2006-2022 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Biriminde İTP tanısı ile takip edilen 437 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Dışlanma kriterleri taşıyan 281 hasta çalışma dışı bırakıldı. Hastane otomasyon sisteminde ve dosyalarında bilgilerinin tamamına ulaşılabilen 156 hasta ile çalışma grubu oluşturuldu. Hastaların yaş, cinsiyet, tanı aldığı mevsim gün/ay/yıl olarak, tanı anındaki splenomegali varlığı/yokluğu, WBC, NEU, HGB, PLT değerleri, ANA, Hepatit ve HIV serolojisi, başlangıç tedavisi ve bu tedaviye yanıtı, relaps olup olmadığı, remisyon süresi kaydedildi. Bu parametrelerin mevsimler ile olan ilişkisi araştırıldı. Bu veriler, IBM SPSS Statistics for Windows Version 25.0 programına aktarılarak istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hastaların 100'ü (%64,1) kadın, 56'sı (%35,9) erkekti. Total olarak bakıldığında kadın sayısının erkek sayısına göre daha fazla olduğu görüldü. Ancak cinsiyetin mevsimlere göre dağılımında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p=0,356). Çalışmamızda sosyodemografik, klinik özelliklere ait değişkenler, tanı tarihi ve relaps tarihi ile mevsim grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Epidemiyolojik ve ekolojik içerikli çalışmamızda İTP'nin mevsimsel yatkınlığı olmadığını saptadık. Disregüle bağışıklık sistemi olan kişilerde gerek ekolojik gerekse viral etmenlerin etkili olabileceği sonucuna vardık. Bu sonuç Amerika'da yapılmış olan çalışma ile paralellik göstermektedir. Ancak konu ile ilgili, prospektif ve hasta sayısının daha fazla olduğu çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: ITP is an acquired disease in which platelets are destroyed by autoantibodies in the circulation and the same antibodies bind to megakaryocytes in the bone marrow and disrupt platelet production. Clinical findings occur when these antibodies destroy both platelet production and platelets. The idea that seasonal changes may be at the origin of autoimmune diseases is a hypothesis that has been the subject of previous studies. Therefore, we aimed to compare the pollen activity and viral infection patterns with the data of newly diagnosed primary ITP patients admitted to our hospital and to determine whether there is a relationship between them. Material and Method: For our study, 437 patients who were followed up with the diagnosis of ITP in the Hematology Unit of Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Hospital between 2006 and 2022 were retrospectively evaluated. We excluded 281 patients who met the exclusion criteria. The study group consisted of 156 patients whose complete information was available in the hospital automation system and files. Age, gender, season of diagnosis in days/months/years, presence/absence of splenomegaly at the time of diagnosis, WBC, NEU, HGB, PLT values, ANA, hepatitis and HIV serology, initial treatment and response to this treatment, presence of relapse and duration of remission were recorded. The relationship between these parameters and seasons was investigated. These data were transferred to IBM SPSS Statistics for Windows Version 25.0 and statistical analysis was performed. Results: Of the patients included in our study, 100 (64.1%) were female and 56 (35.9%) were male. In total, the number of females was higher than the number of males. However, no significant relationship was found in the distribution of gender according to seasons (p=0.356). In our study, no statistically significant difference was found between sociodemographic and clinical variables, date of diagnosis, date of relapse and seasonal groups (p>0.05). Conclusion: In our epidemiologic and ecologic study, we found that ITP has no seasonal predisposition. We concluded that both ecologic and viral factors may be effective in people with dysregulated immune system. This result is in parallel with the study conducted in the USA. However, prospective studies with a larger number of patients should be conducted on the subject.