Sezaryen sonrası sıcak su uygulamasının ağrı, konfor ve yaşam bulgularına etkisi
The effect of hot water application on post-cesarean section pain, comfort and vital findings
- Tez No: 862776
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM CAN GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Sıcak Su, Ağrı, Konfor, Hemşirelik Bakımı
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışma, sezaryen sonrası sıcak su uygulamasının hastanın ağrı, konfor ve yaşam bulguları üzerine olan etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma Haziran 2022- Eylül 2023 tarihleri arasında İstanbul'da bulunan bir Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Doğum ve Kadın Hastalıkları kliniğinde randomize kontrollü tek kör deneysel tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini sezaryen ameliyatı olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 87 kadın oluşturmuştur (Deney Grubu= 43, Kontrol Grubu= 44). Deney grubunda yer alan katılımcılara post-op 2. ve 6. saatlerde 20 dakika süreyle ayağa sıcak su uygulaması yapılmıştır. Verilerin elde edilmesinde tanıtıcı bilgi formu, Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ), Doğum Sonu Konfor Ölçeği (DSKÖ) ve sezaryen sonrası hasta değerlendirme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20 programına aktarılmış ve araştırmacılar tarafından değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi, Mann Whitney-U testi, bağımlı gruplar t testi, Wilcoxon testi ve kategorik verilerin karşılaştırılmasında ise Fisher's Exact test kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda deney grubundaki katılımcıların her iki uygulama öncesi ağrı puanlarının uygulama sonrası ve kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde azaldığı belirlenmiştir (p0,05). Sonuç: Elde edilen bulgular doğrultusunda sezaryen sonrası ayağa sıcak su uygulamasının ağrı düzeyini azaltarak, konfor düzeyini arttırdığı, vücut ısısını düşürdüğü ve oksijen satürasyonunu arttırdığı, kan basınçları ve nabız değerleri üzerine etkisinin olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of the hot water application on post-cesarean section pain, comfort and vital findings. Materials and Methods: This study was conducted between June 2022-September 2023 a Gynecology and Obstetrics Clinic of Training and Research Hospital located in İstanbul a randomized controlled single-blind experimental type. The sample of the study will consisted of 87 mothers (43 experimental and 44 in the control group) who post-cesarean section and agreeing to participate in the study. Participants in the experimental group were applied hot water to their feet for 20 minutes at the 2nd and 6th post-operative hours. Research data were collected with Introductory information form, Visual Analogue Scale (VAS), Postpartum Comfort Scale (PCS) and post-cesarean patient evaluation form. The obtained data were transferred to the SPSS 20 program and evaluated by the researchers. In the analysis of data, independent groups t test, Mann Whitney-U test, dependent groups t test, Wilcoxon test and Fisher's Exact test were used to compare categorical data.