Tıpta uzmanlık öğrencileri için eleştirel makale okuma konusunda bir akran eğitim modülü oluşturma ve değerlendirme çalışması
Development of a peer teaching module on critical appraisal and evaluation among medical residents
- Tez No: 862777
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Akran eğitimi, Eleştirel Okuma, Kanıta Dayalı Tıp, Peer teaching, Critical Appraisal, Evidence-Based Medicine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Özden ME, Tıpta Uzmanlık Öğrencileri İçin Eleştirel Makale Okuma Konusunda Bir Akran Eğitim Modülü Oluşturma ve Değerlendirme Çalışması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Halk Sağlığı Uzmanlık Tezi, Ankara, 2024. Sağlık hizmeti sunanların kanıta ulaşabilmesi ve kanıtı doğru kullanabilmesi sunulan sağlık hizmetinin niteliği (daha etkili yöntemlerin tercih edilmesi, hata yapılmaması) için önemlidir. Tıbbi bilginin hızla yenilendiği günümüzde hekimlerin eleştirel okuma (EO) becerilerinin yüksek olması elzemdir. Bu kapsamda tıpta uzmanlık öğrencilerine yönelik EO konusunda standart bir akran öğretim modülü oluşturma ve bir pilot araştırma ile kullanılabilirliği ve bilgiyi arttırma etkisinin ölçülerek geribildirimlerle modüle son halinin verilmesi amaçlanmıştır. Modül kapsamında EO konusunda eğitim materyalleri (konuya yönelik bilgi materyalleri, örnek tartışma makaleleri, soru setleri) hazırlanmıştır. Pilot deneme öncesinde eğitimi vermek üzere halk sağlığı uzmanlık eğitimi alan kişi (tez sahibi) 4 ay süre ile kendisi EO eğitimi almıştır. Pilot çalışma 07 Eylül – 23 Kasım 2023 tarihleri arasında 12 haftalık, çevrimiçi, konuda uzman gözlemcilerin gözetiminde bir akran eğitim programı şeklinde yapılmış, sosyal medya ve çeşitli uzmanlık dernekleri üzerinden programın duyurusu yapılmış ve 19 farklı üniversite ve 9 farklı branştan 48 katılımcı ile tamamlanmıştır. Değerlendirmede bilgi ve öz değerlendirmeye yönelik başlangıç, ara ve son oturum testleriyle gözlemci değerlendirmeleri kullanılmıştır. Toplam 93 kişiyle başlanan pilot araştırmayı tamamlayanlardan (n=48) %83'ü (n=40), son bilgi testinde >%65 puan alarak başarı belgesi almaya hak kazanmıştır. Grubun bilgi testinden aldığı ortanca puan %32; eleştirel okuma konusunda kendini yeterli hissetme ortanca puan %75 artmış, eleştirel okuma konulu ödev ve görevlerde stres yaşama ortanca puanı %50 azalmıştır. Araştırma sonucunda modülü başarıyla tamamlayan katılımcıların %82,5'i (n=33) standart eğitim modülünü kullanarak kendi akranlarına benzer bir eğitimi vermek isteyeceklerini belirtmiştir. Eleştirel okuma için geliştirilen akran öğrenme modülünün çevrimiçi uygulanması ile katılımcıların EO konusunda bilgi ve özgüvenlerini arttırmada başarılı olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Özden ME, Development of a Peer Teaching Module on Critical Appraisal and Evaluation Among Medical Residents, Hacettepe University Medical Faculty, Department of Public Health. Public Health Residency Thesis, Ankara, 2024. The ability of healthcare providers to access and use evidence correctly is important for the quality of the healthcare services provided (via choosing the most effective methods, avoiding medical errors). In contemporary medicine, with rapid renewal of knowledge, it is essential for physicians to have high critical appraisal (CA) skills. In this context, a standard peer teaching module on critical appraisal was developed and further evaluated with a pilot testing among medical residents to revise the final teaching module, based on participants' feedback. Within the scope of the peer teaching, a standard teaching module on CA was prepared, including topic-specific educational materials, discussion articles, and question sets. Prior to the pilot study, a public health resident (owner of the thesis) received a CA-training for 4 months to lead the education. The pilot study was conducted as a 12-week, online, peer teaching program between September 07-November 23, 2023, under the supervision of expert external reviewers. The program was announced through social media, and various medical specialty organizations and was completed with 48 participants from 19 different universities, and 9 specialties. For evaluation, initial, session-specific, and final tests for measuring knowledge, participants' self-assessment, and external auditors' scoring were used. Out of 93 participants, 48 residents completed the pilot study, with 83% (n=40) who scored >65% on the post-test and were awarded a certificate of achievement. The median scores increased 32% for knowledge, 75% for feeling sufficient in CA, and decreased 50% for experiencing stress in CA applications. In addition, 82.5% (n=33) of the participants who successfully completed the module stated that they would want to provide similar training to their peers using the standard training module. The online peer teaching of the developed CA module was shown to be successful in increasing the participants' knowledge and self-confidence in critical appraisal.