Kombine transpetrozal yaklaşımda anterior petrozektominin ventral beyin sapına erişimine katkısının kadavra diseksiyonları ile anatomik olarak incelenmesi
Anatomical investigation of the contribution of anterior petrosectomy to ventral brain stem access with cadaver dissections in the combined transpetrosal approach
  1. Tez No: 863001
  2. Yazar: TUFAN AGAH KARTUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Nöroşirürji, Anatomy, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: os temporale, pars petrosa, anterior petrozektomi, posterior petrozektomi, kombine transpetrozal yaklaşım, os temporale, pars petrosa, anterior petrosectomy, posterior petrosectomy, combined transpetrosal approach
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Beyin sapının ventral kısmına cerrahi olarak erişim, bölgeye ulaşmak için açılan koridor içerisinde ve çevresinde içerdiği önemli nöral ve vasküler yapılar nedeniyle teknik olarak oldukça zor ve anatomik olarak karmaşıktır. Kombine transpetrozal yaklaşım; petroklival bölgeye, bazal sisternalara ve beyin sapına erişmek amacıyla retrolabirentin mastoidektomi, supra-infratentorial kraniotomi ile anterior petrozektominin kombine edilmesi ve tentoryum rezeksiyonu ile yapılan bir cerrahi yaklaşımdır. Kombine transpetrozal yaklaşım n. oculomotorius ile foramen jugulare arasındaki beyin sapı bölgelerine ventrolateral erişim sağlar; ancak ventral görüşü kısıtlayan bazı etmenler mevcuttur. Yaklaşıma çeşitli modifikasyonlar eklenerek beyin sapının ventraline ve clivus'un medialine olan erişim artırılabilir. Bu çalışmamızda kombine transpetrozal yaklaşıma eklenen çeşitli modifikasyonların ventral beyin sapına olan erişime katkısının anatomik temellerini incelemek amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalı Kadavra Diseksiyon Laboratuvarı ve İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, Mikrocerrahi Nöroanatomi Laboratuvarları'nda toplam 6 adet (12 taraf) insan kadavrası üzerinde uygulanan bu çalışmada, kadavralara uygun şekilde pozisyon verilmesinin ardından kombine transpetrozal yaklaşım ve ilave modifikasyonlar aşama aşama gerçekleştirilmiştir. Uygulanan her aşama fotoğraflanmış ve her aşamanın verileri kaydedilmiştir. İlave modifikasyonlar sayesinde elde edilen katkılar değerlendirilmiştir. BULGULAR: Kombine transpetrozal yaklaşıma parsiyel ve total labirentektomi eklenmesi fossa cranii posterior görüş açısına katkı sağladı. Hem transcochlear, hem de preauriküler subtemporal infratemporal fossa yaklaşımı modifikasyonları canalis caroticus'a erişim olanağı sağladı ve meatus acusticus internus'un anterioruna ilave pars petrosa rezeksiyonu ve clivus'a erişime katkı sağladı. SONUÇ: Kombine transpetrozal yaklaşıma parsiyel veya total labirentektomi modifikasyonları ve trankohlear modifikasyon eklenmesi sonrası ilave posterior petrozektomi yapılarak fossa cranii posterior'a, özellikle sulcus pontomedullaris, medulla oblongata'nın süperioru ve vertebrobaziller bileşkeye ventral erişim artırılabilir. Gerek transkohlear modifikasyon yoluyla, gerekse de preauriküler subtemporal infratemporal fossa yaklaşımı modifikasyonuyla canalis caroticus'a erişilerek yapılan ilave anterior petrozektomi hem beyin sapının ventraline, hem de clivus'un medialine erişim artırılabilir. Ayrıca bu modifikasyonlar parsiyel klivektomi olanağı da sağlayarak ventral görüş artırılabilir. İlave petrozektomi ve klivektomi beyin sapına olan ventral görüşü artırmaktadır. Mart 2024, 76. sayfa.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Surgical access to the ventral part of the brainstem is technically very difficult and anatomically complex due to the important neural and vascular structures involved in and around the corridor opened to reach the region. Combined transpetrosal approach is a surgical approach performed by combining retrolabyrinthine mastoidectomy, supra-infratentorial craniotomy and anterior petrosectomy, and tentorium resection to access the petroclival region and brainstem. Combined transpetrosal approach provides ventrolateral access to brainstem regions between the n. oculomotorius and the foramen jugulare; however, there are some factors that limit ventral vision. By adding various modifications to the approach, access to the ventral brainstem and medial clivus can be increased. In this study, we aimed to examine the anatomical basis of the contribution of various modifications added to the combined transpetrosal approach to access to the ventral brainstem. MATERIAL AND METHODS: In this study, which was performed on a total of 6 (12 sides) human cadavers at Istanbul University - Cerrahpasa, Cerrahpasa Medical Faculty, Department of Anatomy, Cadaver Dissection Laboratory and Istanbul University - Cerrahpasa, Cerrahpasa Medical Faculty, Department of Neurosurgery, Microsurgery Neuroanatomy Laboratory, the cadavers were positioned appropriately and then combined transpetrosal approach and additional modifications were carried out step by step. Each stage applied was photographed and the data of each stage was recorded. The contributions obtained through additional modifications were evaluated. RESULTS: The addition of a combined transpetrosal approach, partial and total labyrinthectomy, contributed to the exposure of the fossa cranii posterior. Both transcochlear and preauricular subtemporal infratemporal fossa approach modifications provided access to the canalis caroticus and contributed to additional pars petrosa resection anterior to the meatus acusticus internus and access to the clivus. CONCLUSION: By adding partial or total labyrinthectomy modifications and trancochlear modification to the combined transpetrosal approach, an additional posterior petrosectomy can be performed to increase ventral access to the fossa cranii posterior, especially the sulcus pontomedullaris, superior part of the medulla oblongata, and the vertebrobasilar junction. Additional anterior petrosectomy performed by accessing the canalis caroticus, either through transcochlear modification or by modification of the preauricular subtemporal infratemporal fossa approach, can increase access to both the ventral brainstem and the medial clivus. In addition, these modifications provide the opportunity for partial clivectomy, thus increasing ventral exposure. Additional petrosectomy and clivectomy increase ventral exposure to the brainstem. March 2024, 76 pages.