Üreteropelvik bileşke darlığında piyeloplasti endikasyonu ve başarısını öngörmede urinary tract dilatation ve society for fetal urology sınıflamalarının karşılaştırılması
Evaluation of urinary tract dilatation and society for fetal urology classifications in prediction of surgical success in patients with ureteropelvic juncti̇on obstructi̇on
  1. Tez No: 863000
  2. Yazar: BURAK ELMAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR SERHAT GÜROCAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Üreteropelvik bileşke darlığı, SFU, UTD, Ureteropelvic Junction Obstruction, SFU, UTD
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç Üreteropelvik bileşke (UPB) darlığında tedavi modalitesi ve başarısının öngörülmesi açısından UTD ( Urinary tract dilatation ) ve SFU ( Society of Fetal Urology ) sınıflandırmalarını araştırmayı amaçladık Hastalar ve Method: Çalışmaya 2012-2022 yılları arasında UPB darlığı nedeniyle takip, JJ stent takımı, piyeloplasti uygulanmış uzun dönem takip verileri tam olan 239 hasta dahil edildi. Takip sürecinde fraksiyone fonksiyonda azalma , diüretik yanıtının olmaması, t1/2 artışı , semptomların düzelmemesi veya hidronefroz derecesinde artış başarısızlık olarak değerlendirildi. SFU 1-2 ile SFU 3-4 birleştirilerek iki gruba ayrıldı. UTD üç grup olarak değerlendirildi. UTD ve SFU alt grupları arasında tedavi modalitesi ve başarısı karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların %28' i kadın, %72'si erkekti. Hastaların ortalama yaşı 84(2-280) aydı. Ortalama takip süresi 55(6-130) aydı. Hastaların %41.6'sında sağ böbrekte, %58,4'ünde sol böbrekte UPB darlığı bulunmaktaydı. Grupların yaş, cinsiyet, taraf ve komorbiditeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Hem UTD hem de SFU sınıflamalarında; düşük grade hastalarda takip uygun bir tedavi seçimi ve başarılı iken ; yüksek grade hastalarda piyeloplasti uygun ve başarılı bir tedavi planı olarak tespit edilmiştir. Sonuç: UPB darlığı olan hastalara başarılı olacak tedavi modalitesine karar vermede hem SFU hem de UTD sınıflamalarının etkin şekilde kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Daha güvenilir ve kesin sonuçlara varabilmek için çok merkezli, prospektif çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to investigate UTD ( Urinary tract dilatation ) and SFU ( Society of Fetal Urology ) classifications in terms of treatment modality and prediction of surgical success in ureteropelvic junction (UPJ) obstruction. Patients and Method: The study included 239 patients with complete long-term follow-up data, who underwent follow-up, JJ stent set, and pyeloplasty due to UPj obstruction between 2012 and 2022. During the follow-up period, decrease in fractionated function, absence of diuretic response, increase in t1/2, persistance of symptoms or increase in hydronephrosis grade were evaluated as treatment failure. SFU 1-2 and SFU 3-4 were combined and divided into two groups. UTD was evaluated as three groups. Treatment modality and surgical success were compared between the UTD and SFU subgroups. Results: Of the patients, 28% were female and 72% were male. The mean age of the patients was 84(2-280) months. Average follow-up time was 55(6-130) months. There was UPJ obstruction in 41.6% and 58.4% in right and left kidney of the patients, respectively . There was no statistically significant difference between the age, gender, side and comorbidities of the groups. In both UTD and SFU classifications; follow-up is an appropriate treatment choice and successful in low grade patients; in addition to in pyeloplasty in high grade patients. Conclusion: We think that both SFU and UTD classifications can be used effectively in deciding the treatment modality that will be successful in patients with UPJ obstruction. Multicenter, prospective studies are needed to reach more reliable and definitive conclusions.