Sağlıklı ve periodontitisli bireylerde sigaranın düzenleyici T hücresi biyobelirteçleri üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of smoking on regulatory T cell biomarkers in healthy individuals and periodontitis patients
- Tez No: 863011
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE IŞIKER KARA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Treg, FOXP3, JAK3, Periodontitis, Sigara, Treg, FOXP3, JAK3, periodontitis, smoking
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı sigaranın sağlıklı ve periodontitisli bireylerin diş eti dokularındaki düzenleyici T hücreleri (Treg) biyobelirteçleri olan Forkhead Box Protein 3 (FOXP3), Cluster of Differentiation 69 (CD69), İnterlökin-2 (IL-2), Dönüştürücü Büyüme Faktörü Beta 1 (TGF-β1) ve Janus Kinaz 3 (JAK3) üzerine etkisinin belirlenmesidir. Bu çalışma 15 kadın, 21 erkek olmak üzere, toplam 36 hastanın dâhil edildiği kesitsel bir çalışmadır. Çalışmada sağlıklı grup (7 kadın 2 erkek, Grup A), sigara kullanan sağlıklı grup (4 kadın 5 erkek, Grup B), periodontitis evre III derece C grubu (3 kadın 6 erkek, Grup C) ve sigara kullanan periodontitis evre III derece C grubu (9 erkek, Grup D) olmak üzere toplam 4 grup bulunmaktadır. Bu hastalardan elde edilen diş eti örneklerinde; FOXP3, CD69, IL-2, TGF-β1, JAK3 ekpresyonları epitel doku (ED) ve bağ dokuda (BD) immunohistokimya yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgulara göre, Grup C Grup A'ya göre istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı, daha fazla FOXP3, CD69, IL-2 ekpresyonu göstermektedir (p< 0,001). JAK3-BD değerleri de Grup C'de Grup A'ya göre daha yüksektir Grup C'de Grup A'ya göre daha (p< 0,001). Grup C'de Grup A'ya göre TGF-β1-ED ve JAK3-ED daha düşük (p< 0,05); JAK3-BD daha yüksektir (p< 0,001). Grup B Grup A'ya göre daha düşük TGF-β1-ED (p< 0,05), daha yüksek IL-2-BD, CD69-ED, CD69-BD, FOXP3-ED ve JAK-BD değerleri göstermektedir (p< 0,001). Grup D Grup C'ye göre daha yüksek CD69-ED, IL-ED, TGF-β1-BD değerleri; daha düşük FOXP3-BD değerleri göstermektedir (p< 0,001). Sonuç olarak; periodontitiste FOXP3, CD69, IL-2 ekpresyonu artmakta; TGF-β1 ve JAK3 değerleri ise epitelde azalmakta, bağ dokuda artmaktadır. Sigara CD69 ve IL-2 ekpresyonunu uyarmakta; FOXP3 ve JAK3 ekpresyonunu sağlıklı bireylerde uyarmakta, FOXP3'ü periodontitisli bireylerde baskılamaktadır. Sigara TGF-β1 ekpresyonunu ise sağlıklı bireylerde epitel üzerinden baskılamakta hastalıklı bireylerde bağ doku üzerinden uyarmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of smoking which are biomarkers of regulatory T cells (Treg) on Forkhead Box Protein 3 (FOXP3), Cluster of Differentiation 69 (CD69), Interleukin-2 (IL-2), Transforming Growth Factor-Beta 1 (TGF-β1) and Janus Kinase 3 (JAK3) in the gingival tissues of healthy individuals and individuals with periodontitis. This study is a cross-sectional study including a total of 36 patients, 21 males and 15 females. In the study there are a total of 4 groups including, healthy group (7 women and 2 men, group A), healthy group of smokers (4 women and 5 men, group B), periodontitis stage III degree C group (3 women and 6 men, group C) and smoker periodontitis stage III degree C group (9 men, group D). In the gingival tissue samples obtained from these patients; FOXP3, CD69, IL-2, TGF-β1, JAK3 expressions were evaluated by immunohistochemistry method in epithelial tissue (ED) and connective tissue (BD). According to the findings, Group C shows statistically significant higher FOXP3, CD69, IL-2 expression compared to Group A (p < 0.001). JAK3-BD values are also higher in Group C than in Group A (p< 0.001). TGF-β1-ED and JAK3-ED were lower in Group C than in Group A (p< 0.05); JAK3-BD is higher (p< 0.001). Group B shows lower TGF-β1-ED (p< 0.05), higher IL-2-BD, CD69-ED, CD69-BD, FOXP3-ED and JAK-BD values than Group A (p< 0,001). Group D has higher CD69-ED, IL-ED, TGF-β1-BD values and lower FOXP3-BD values than than Group C (p< 0.001). In conclusion; FOXP3, CD69, IL-2 expression increases in periodontitis; TGF-β1 and JAK3 values decrease in the epithelium and increase in the connective tissue. Smoking stimulates CD69 and IL-2 expression. It stimulates FOXP3 and JAK3 expression in healthy individuals and suppresses FOXP3 in individuals with periodontitis. Smoking suppresses TGF-β1 expression through the epithelium in healthy individuals and stimulates it through the connective tissue in diseased individuals.