Çocukluk çağı over patolojilerinin takip ve tedavi sonuçları
Follow-up and treatment outcomes of pediatric ovarian pathologies
- Tez No: 863063
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH ŞENEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: over kitlesi, pediatrik, over torsiyonu, laparoskopi, postoperatif atrofi, ovarian mass, pediatric, ovarian torsion, laparoscopy, postoperative atrophy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç: Over patolojileri çocuk cerrahisi başvurularının önemli bir kısmını oluşturmaktadır, mortalite ve morbiditeleri azımsanmayacak kadar yüksektir. Bu araştırma ile, kliniğimizde takip ve tedavi ettiğimiz over patolojilerinin verileri değerlendirilerek, over patolojilerinin takip ve tedavisinde kullanılabilecek ortak bir protokol oluşturmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi'nde 24.08.2019 ile 24.08.2022 tarihleri arasında 0-18 yaş over kitlesi nedeniyle takip edilen ve ilk başvuru şikayeti over torsiyonu olan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar, prenatal/yenidoğan (Grup 1), adölesan öncesi (Grup 2) ve adölesan sonrası (Grup 3) olarak 3 gruba ayrıldı. Hastaların semptomları ve semptom süreleri, kistlerin lokalizasyonu, ortalama takip süreleri, takipte boyut artışı varlığı, radyolojik görüntülemeleri, ameliyat türü, torsiyon tur sayısı, ooferopeksi ile postoperatif atrofi ilişkisi, patoloji sonuçları, takipleri süresince görülen komplikasyonlar değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilerek literatür ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya hastanemize başvuran 0-18 yaş over patolojisiyle takip ve tedavisi yapılmış 558 kız hasta dâhil edildi. Bu hastalardan 515'i over kitlesi, 43'ü over torsiyonu nedeniyle başvuran hastalardı. USG bulgularına göre 515 hastanın 442'si (%85,8) kistik, 17'si (%3,3) solid, 56'sı ise mixed karakterde idi. Çalışmamızda over patolojilerinde en sık başvuru şikayeti karın ağrısı/kusmaydı (%45). Over patolojileri en sık sağ yerleşimliydi (%56,8). USG'de kitle boyutu arttıkça solid komponentin arttığı görüldü. Over kistlerinin 56'sına (%70) laparoskopi, 24'üne (%30) laparotomi yapıldı. Over kitlesi ile başvuran hastalarda yapılan en sık ameliyat türünün kistektomi olduğu görüldü (%60,8). Postoperatif takipte hastaların %29,8'inde atrofi geliştiği görüldü. 2,5 tur üzerindeki torsiyonlarda postoperatif atrofi gelişiminin belirgin arttığı görüldü. Sonuç: Over kitlelerinin insidansı, beklenen patolojiler ve sıklıkları hasta yaşına göre değişim göstermektedir. Çocukluk çağı over kistlerinin büyük çoğunluğunun non-operatif izlemde kaybolmakla beraber takipte komplikasyon olabileceği için yakın takip önemlidir. MRG, malignite şüphesi olan hastalarda USG'ye göre daha duyarlıdır ve şüpheli durumlarda MRG'nin seçici kullanımı faydalıdır. Adölesan yaş grubunda akut batınla başvuran hastalarda over torsiyonu ekarte edilmelidir. Over kisti ve torsiyonu ile başvuran hastalarda laparoskopi ve over koruyucu yaklaşım önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Ovarian pathologies constitute a significant portion of pediatric surgery admissions, with mortality and morbidity rates that should not be underestimated. This study aims to evaluate the data of ovarian pathologies followed and treated in our clinic, intending to create a common protocol that can be used in the follow-up and treatment of ovarian pathologies. Materials and Methods: Patients aged 0-18 with ovarian masses and with the primary complaint of ovarian torsion, followed between 24.08.2019 and 24.08.2022 at Ankara Bilkent City Hospital Pediatric Hospital, were retrospectively evaluated. Patients were categorized into three groups: prenatal/neonatal (Group 1), pre-adolescent (Group 2), and post-adolescent (Group 3). Symptoms and duration of symptoms, localization of cysts, average follow-up durations, presence of size increase during follow-up, radiological imaging, type of surgery, torsion rotation rounds, relationship between postoperative atrophy and oophoropexy, pathology results, and complications during follow-up were assessed. The obtained results were statistically analyzed and compared with the literature. Results: The study included 558 female patients aged 0-18 who underwent follow-up and treatment for ovarian pathology at our hospital. Of these patients, 515 presented with ovarian masses, and 43 with ovarian torsion. According to ultrasound findings, 442 out of 515 patients (85.8%) had cystic, 17 (3.3%) had solid, and 56 had mixed-character masses. The most common presenting complaint in our study was abdominal pain/vomiting (45%). Ovarian pathologies were most commonly right-sided (56.8%). As the size of ovarian cysts increased on ultrasound, the solid component increased. Laparoscopy was performed in 70% of ovarian cysts, and laparotomy in 30%. The most common type of surgery performed in patients presenting with ovarian masses was cystectomy (60.8%). Postoperative follow-up revealed atrophy in 29.8% of patients. Postoperative atrophy significantly increased in torsions exceeding 2.5 rotations. Conclusion: The incidence, expected pathologies, and frequencies of ovarian masses vary according to patient's age. Although the majority of childhood ovarian cysts disappear with non-operative follow-up, close monitoring is important due to potential complications. MRI is more sensitive than ultrasound in cases with suspected malignancy, and selective use of MRI is beneficial in suspicious cases. Ovarian torsion should be ruled out in adolescents presenting with acute abdomen. Laparoscopy and a conservative approach are recommended in patients presenting with ovarian cysts and torsion.