Cumhuriyet dönemi'nde sağlık tarım ve iskân politikası olarak göl ve bataklık kurutma faaliyetleri (1923-1950)
Lake and swamp drying activities as a health, agriculture and settlement policy during the republi period (1923-1950)
- Tez No: 863159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULAZİZ KARDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bataklık Kurutma, Sağlık Politikası, Tarım Politikası, İskân Politikası, Sıtma, Swamp Drying, Health Policy, Agricultural Policy, Settlement Policy, Malaria
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 425
Özet
Bu tez çalışmasında Cumhuriyet Dönemi'nde (1923-1950) çeşitli sebeplerden dolayı kurutulan göl ve bataklıklar ele alınmıştır. Bataklık ve göl kurutma faaliyetleri Osmanlı Devleti döneminde de yapılmıştır. Ancak o denemde bu faaliyetler pek sistemli ve programlı yapılmamıştır. Cumhuriyet Dönemi'nde göl ve bataklık kurutma faaliyetleri, bir devlet ve hükümet politikası haline gelmiştir. Elinizdeki bu çalışmada 1923-1950 yılları arasında göl ve bataklık kurutma faaliyetleri bulunmaktadır. Tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümün birinci kısmında, Osmanlı'nın son dönemi ile Cumhuriyet Dönemi'nde kitap, risale ve basınında Sıtma hastalığı hakkında yayımlanan bilgiler ele alınmıştır. Bu kısımda Cumhuriyet öncesi ve sonrası aydınların sıtmayı nasıl tanımladıkları, sebepleri, sıtmayı bulaştıran sivrisinekler hakkında bilgiler ve bu hastalıktan korunma yolları ele alınmıştır. 1923- 1950 yılları arasında verilen sıtma mücadelesi kapsamında kurulan Sıtma Mücadele Heyetlerinin yaptıkları muayene, tedavi, kan tahlili, dağıtılan ilaçlar ve sivrisineklerin yaşadığı mahallerde yapılan ilaçlama faaliyetleri ele alınmıştır. Birinci bölümün ikinci kısmında ise 1923-1950 yılları arasında, ahalinin sıhhatini temin etmek için, diğer bir ifadeyle Cumhuriyet Dönemi'nin sağlık politikası çerçevesinde kurutulan göl ve bataklıklar hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Cumhuriyet Dönemi'nde tarım arazisi elde etmek amacıyla kurutulan göl ve bataklıklar incelenmiştir. Bu bölümde kurutma faaliyeti sonucunda meydana çıkan arazi miktarı ve kimlere dağıtıldığı hususunda bilgiler verilmiştir. Ayrıca topraktan daha çok verim elde etmek için kurutulan göl ve bataklıkların suyunun akıtılması için yapılan kanallar ve bu kanallar vasıtasıyla suya kavuşan arazilere dair bilgiler de bu bölümde ele alınmıştır. Tezin üçüncü ve son bölümünde ise Cumhuriyet Dönemi'nde bataklık bölgelere muhacir iskân etme faaliyetleri hakkındaki tartışmalar ve mübadele sonucunda Türkiye'ye gelen mübadillerin iskân amacıyla kurutulan bataklıklar incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca, çeşitli sebeplerden dolayı kurutulamayan bataklıkların civarındaki köy ve kasabaların başka yerlere nakledilerek iskân edilmesi konusu da ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the lakes and swamps dried for various reasons in the Republican Period (1923-1950) are discussed. Swamp and lake drying activities were also carried out during the Ottoman Empire. However, these activities were not carried out in a systematic and programmed manner. In the Republican Period, lake and swamps drying activities became a state and government policy. In this study, lake and swamps drying activities between 1923-1950 are discussed. Our thesis consists of three parts. In the first part of the first chapter, information about malaria disease published in the books, pamphlets and press of the last period of the Ottoman Empire and the Republican Period is discussed. In this part, how the intellectuals before and after the Republic defined malaria, its causes, information about the mosquitoes that transmit malaria and ways of protection from this disease are discussed. The examination, treatment, blood tests, medicines distributed and spraying activities carried out by the Malaria Control Committees established within the scope of the malaria struggle between 1923 and 1950 are discussed. In the second part of the first part, information is given about the lakes and swamps drained between 1923 and 1950 in order to ensure the health of the population, in other words, within the framework of the health policy of the Republican Period. In the second part of our study, the lakes and swamps that were drained in order to obtain agricultural land in the Republican Period were analysed. In this section, information on the amount of land created as a result of the drying activity and to whom it was distributed is given. In addition, information on the canals built to drain the water of the lakes and swamps drained in order to obtain more yield from the soil and the lands that were watered by means of these canals are also discussed in this section. In the third and final part of our thesis, the discussions on the activities of settling muhajir in swampy areas in the Republican Era and the swamps drained for the settlement of the immigrants who came to our country as a result of the population exchange are analysed. This chapter also deals with the issue of the resettlement of some villages and towns in the vicinity of the swamps that could not be drained for various reasons.