Etnik-ayrılıkçı terör örgütlerini ortadan kaldırma yolu olarak müzakereler: Ira ve Tamil Kaplanları karşılaştırması
Negotiations as way to eliminate ethnic-separatist terrorist organizations: A comparison of the Ira and the Tamil Tigers
  1. Tez No: 863486
  2. Yazar: ALPER DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAR VURAL JANE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Mücadele, Müzakere, IRA, Tamil Kaplanları, Terror, Struggle, Negotiation, IRA, Tamil Tigers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Terörizm Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma, devletlerin etnik-ayrılıkçı terör örgütleri ile mücadele ederken izlediği stratejilerden müzakere ve mücadele yöntemlerine vurgu yaparak örgütü yok etme hususunda daha avantajlı sonuç alabilmenin hangi yönteme dayanacağını karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. Analiz gerçekleştirilirken kuruluş tarihi, ideolojik yapı, eylem çeşitleri, uluslararası müdahaleler gibi birçok açıdan benzer yönü bulunan İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu ve Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları ele alınmıştır. Esas argüman, etnik-ayrılıkçı terör örgütlerini ortadan kaldırma yöntemi olarak müzakerelerin önemi, benzer ve farklı yönleri, elde edilen sonuçların kıyaslanması olmuştur. İlgili noktadan hareketle ön plandaki konu, benzer özellikleri barındıran iki terör örgütünü ortadan kaldırırken devletlerin izlediği ve birbirinin zıttı olan iki yöntemin kıyaslanması olmaktadır. Bu anlamda kalıp halini almış“terör örgütleriyle müzakere mi? mücadele mi?”sorusuna karşılaştırmalı analiz ile anlamlı ve çözüm odaklı bir yanıt aranmıştır. Çalışmada terör örgütleri ayrı başlıklar altında tarihi köken, etnisite, ideoloji, eylemler, mücadeleler ve sonuçlar olarak analiz edilmiştir. İncelemede karşılaştırmalı terörizm ve ikincil kaynaklardan faydalanılmış, nitel, tümevarımsal ve araştırma soruları ile ilerleyen bir yöntem takip edilmiştir. Çalışmaya konu etnik-ayrılıkçı terör örgütlerinin her ne kadar eylem çeşitleri, üyeleri ve müzahirleri, amaç ve ideolojileri benzerlik gösterse de ortadan kaldırılırken devletler açısından izlenilen yöntemler farklılık göstermektedir. Bu farklılıkların ortaya çıkmasında birçok etken unsur olduğu görülmüş, terör örgütü ile mücadele edilirken müzakere yöntemi kullanılmalıdır ya da konvansiyonel mücadele yöntemi izlenmelidir şeklinde net bir veri elde etmenin mümkün olmadığı anlaşılmıştır. Sonuç kısmında SWOT Analiz Yöntemi'nden de istifade edilerek çeşitli çıkarımlar gerçekleştirilmiş, bağımlı ve bağımsız değişkenler doğrultusunda mücadele yönteminin renk değiştirebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, comparatively analyzes which method can be used to achive more advantageous results in terms of destroying the organization by emphasizing the negotiation and struggle methods among the strategies followed by states in combating ethnic-separatist terrorist organizations. The analysis focuses on the Irish Republican Army and the Liberation Tigers of Tamil Eelam, which share many similatirities in terms of their founding history, ideological structure, types of actions and international interventions. The main argument was the importance of negotiations as a method of dismantling ethnic-separatist terrorist organizations, their similarities and differences, and a comparison of the results achieved. From this point of view, the issue at the forefront is the comparison of two contrasting methods followed by states in eliminating two terrorist organizations with similar characteristics. In this sense, a meaningful and solution-oriented answer to the stereotypical question“Negotiation or struggle with terrorist organizations?”was sought through comparative analysis. In the study, terrorist organizations are analyzed under separate headings: Historical origin, ethnicity, ideology, actions, struggles and results. In the analysis, comparative terrorism, primary and secondary sources were utilized, and a qualitative, inductive and research question-oriented method was followed. Although the types of actions, members and supporters, goals and ideologies of the ethnic-separatist terrorist organizations subject to the study are similar, the methods followed by states in their elimination differ. It has been observed that there are many factors contributing to the emergence of these differences, and it has been understood that it is not possible to obtain clear data on whether the negotiation method should be used in combating terrorist organizations or the conventional method should be followed. In the conclusion, various inferences were made by making use of the SWOT Analysis Method, and it was determined that the method of struggle could change color in line with the dependent and independent variables.