Mandibular kanalın seyrinin konik ışınlı bilgisayarlıtomografi kullanılarak belirlenmesi
Determination of the course of the mandibular canal usingcone beam computed tomography
- Tez No: 864263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TUĞBA ATAMAN DURUEL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: mandibular kanal, implant, varyasyon, mandibular canal, implant, variation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Dental implant uygulamaları ve mandibulada gerçekleştirilen cerrahi prosedürler esnasında inferior alveoler sinirin ve dallarının zarar görmesinin önüne geçilmesi adına Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) incelemeleri ile mandibular kanalın seyrini ve bifid mandibular kanal gibi varyasyonlarını belirlemektir. Bu çalışma, Hacettepe Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim dalına başvuran 600 hastaya ait KIBT verileri incelenerek retrospektif olarak gerçekleştirildi. Dahil edilme kriterleri arasında manbibular kanal seyrinin izlenebilir olması zorunlu olmakla birlikte, KIBT görüntülerinde mandibular foramen, mandibular kanal (üçüncü molar, ikinci molar, birinci molar ve ikinci premolar), mental foramen incelendi. Mandibular ve mandibular insiziv kanalın çapı bukkolingual ve apikokoronal yönde ölçüldü. Mandibular kanalın mandibula dış sınırlarına ve diş apekslerine olan uzaklığı kaydedildi. Bifid mandibular kanal, anterior loop ve mandibular insiziv kanal prevalansı değerlendirilirken, bifid mandibular kanal ve mental foramenin yeri sınıflandırılarak rapor edildi. Mental foramenin apikokoronal yöndeki mesafesi ve mandibula dış sınırlarına ve diş apekslerine olan uzaklığı ölçüldü. Araştırma raporu oluşturulurken, anlamlılık düzeyi için %95 güven aralığı kullanıldı. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında Ki-Kare testi yapıldı. Çalışmaya dahil edilen 600 hastanın 354'ü kadın ve 246'sı erkek olarak belirlendi. Mandibular foramenin mandibula bazisine olan uzaklığı 24.12 mm olarak kaydedildi. %24.7 oranında bifid mandibular kanal varlığı saptandı. Bifid mandibular kanal %38.2 oranında en sık tip 2 olarak görüldü. Yaptığımız retrospektif çalışmada mandibular kanalın çapı apikokoronal ve bukkolingual yönde sırasıyla üçüncü molar diş bölgesinde 2.65 mm, 2.12 mm, ikinci molar diş bölgesinde 2.45 mm, 2.02 mm, birinci molar diş bölgesinde 2.32 mm, 2.02 mm, ikinci premolar diş bölgesinde 2.35 mm, 2.14 mm olarak kaydedildi. Mental foramenin yeri %54.8 ile en sık tip 4 (ikinci premolar diş apeksi hizasında) olarak saptandı. Anterior loop prevalansı %25.8 olarak bulundu. Anterior lopun uzunluğu ortalama 6.03 mm, kaudal mesafesi ise 3.67 mm olarak rapor edildi. Mandibular insiziv kanalın prevalansı %79.8 olarak saptandı. Mandibulaya ait cerrahi girişimler öncesi bölgenin özellikle KIBT'ler kullanılarak değerlendirilmesi operasyon sırasında ve sonrasında karşılaşılabilecek olası komplikasyonlardan kaçınılması adına çok önemlidir. Yapmış olduğumuz bu retrospektif çalışma mandibular kanalın seyri ve varyasyonları ile ilgili mandibulaya ait cerrahi girişimler öncesi önemli klinik bilgiler sağlayabilmektedir. Özellikle mandibular posterior bölgenin kompleks yapısı dental implant uygulamasından önce ekstra dikkatli inceleme gerektirmektedir. Çalışmamız bölgenin anatomisini detaylı olarak sunmuştur.
Özet (Çeviri)
To determine the course of the mandibular canal and its variations such as bifid mandibular canal with Cone Beam Computed Tomography (CBCT) examinations for order to prevent damage to the inferior alveolar nerve and its branches during dental implant applications and surgical procedures performed in the mandible. This study was performed retrospectively by analyzing the KIBT data of 600 patients admitted to the Department of Periodontology, Faculty of Dentistry, Hacettepe University. The mandibular foramen, mandibular canal (3rd molar, 2nd molar, 1st molar, and 2nd premolar), and mental foramen were analyzed using CBCT images. The diameter of the mandibular and mandibular incisive canal was measured in the buccolingual and apicocoronal directions. The distance of the mandibular canal to the external borders of the mandible and to the tooth apices was recorded. The prevalence of bifid mandibular canal, anterior loop and mandibular incisive canal were evaluated and the location of bifid mandibular canal and mental foramen were classified and reported. The distance of the mental foramen in the apicocoronal direction and its distance to the external borders of the mandible and tooth apices were measured. The 95% confidence interval was used for the significance level. Chi-Square test was used to compare categorical data. Of the 600 patients included in the study, 354 were female and 246 were male. The distance of the mandibular foramen from the mandibular base was recorded as 24.12 mm. 24.7% had a bifid mandibular canal. The most common type of bifid mandibular canal was type 2 with a rate of 38.2%. In our retrospective study, the diameter of the mandibular canal in the apicocoronal and buccolingual direction was 2.65 mm and 2.12 mm, 2.45 mm and 2.02 mm, 2.32 mm and 2.02 mm, 2.35 mm and 2.14 mm in the 3rd molar region, 2nd molar region, 1st molar region, 2nd premolar region, respectively. The most common location of the mental foramen was type 4 (at the level of the 2nd premolar apex) with 54.8%. The prevalence of anterior loop was 25.8%. The average length and caudal distance of the anterior loop was 6.03 mm and 3.67 mm, respectively. The prevalence of mandibular incisive canal was 79.8%. The evaluation of the mandibular region before mandibular surgical interventions, especially using CBCTs, is very CRUCİAL to avoid possible complications during and after the operation. This retrospective study can provide important clinical informationS about the course and variations of the mandibular canal before mandibular surgical interventions. Especially the complex structure of the mandibular posterior region requires extra careful examination before dental implant applicationS. Our study presents the anatomy of this region in detail.