Milletlerarası ticari tahkimde davaların birleştirilmesi koşullarına ilişkin düzenlemeler
Regulations on the on the conditions for consolidation of cases in international commercial arbitration
  1. Tez No: 864303
  2. Yazar: ELİF ULUTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU ŞİT KÖŞGEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Milletlerarası ticari tahkim, davaların birleştirilmesi, bağlantı, rıza, zorunlu birleştirme, usul hukuku, International commercial arbitration, consolidation of cases, connection, consent, compulsory consolidation, procedural law
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez, milletlerarası ticari tahkimde davaların birleştirilmesine ilişkin düzenlemelerin incelenmesini amaçlamaktadır. Milletlerarası ticari tahkim, iş dünyasında yaygın olarak tercih edilen bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Milletlerarası ticari tahkimde davaların birleştirilmesi düzenlemeleri incelenirken tahkimin sözleşmeye dayanan karakterinin anlaşılması önem taşımaktadır. Tezin giriş bölümünde, devlet yargısında davaların birleştirilmesi, devlet yargısında davaların birleştirilmesine duyulan ihtiyaç ve bu kurumun amaçları incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca tahkimde davaların birleştirilmesinin amaçlarının anlaşılması açısından uygulamadaki önemli örnekler ve mahkeme kararları irdelenmektedir. Ardından ilk bölümde tahkimde davaların birleştirilmesine duyulan ihtiyaç, tahkimde davaların birleştirilmesine ilişkin hukuki rejim ve usul ile tahkim kurumlarının düzenlemeleri değerlendirilmektedir. Ad-hoc ve kurumsal tahkimde davaların birleştirilmesi kararının alınma usulü ve geçmişten günümüze tahkim kurumlarının birleştirmeyi düzenleyen kuralları incelenmiştir. İkinci bölümde, tahkim yargılamalarında birleştirmenin koşulları ve birleştirme koşullarının nasıl ve kimler tarafından yorumlanacağı ele alınmaktadır. Sonuç bölümünde ise tez boyunca yapılan çıkarımlar özetlenmiş ve davaların birleştirilmesi kararının alınmasında dikkat edilmesi gereken hususlar tekrar edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the regulations on the consolidation of cases in international commercial arbitration. International commercial arbitration is a widely preferred method of dispute resolution in the business world. While examining the regulations on the consolidation of cases in international commercial arbitration, it is important to understand the contractual nature of arbitration. In the introduction section of the thesis, regulations in national laws and the consolidation of cases in state jurisdiction, the need for consolidation in state jurisdiction, and the objectives of this institution are examined. In this section, important examples and court decisions in practice are also analyzed in terms of understanding the objectives of consolidating cases in arbitration. Then, in the first section, the need for consolidating cases in arbitration, the legal regime and procedure regarding the consolidation of cases in arbitration, and the regulations of arbitration institutions are evaluated. The procedure for making the decision to consolidate cases in ad-hoc and institutional arbitration, and the rules governing consolidation by arbitration institutions from the past to the present have been examined. In the second section, the conditions for consolidation in arbitration proceedings and how and by whom the consolidation conditions will be interpreted are discussed. In the conclusion section, the deductions made throughout the thesis are summarized, and the issues to be considered when making the decision to consolidate cases are reiterated.