Sosyal medyada bireylerin hikaye paylaşımı özelliğiyle benlik sunumları: Instagram örneği
Self presentations of individuals on social media with the feature of story sharing: The example of instagram
  1. Tez No: 864378
  2. Yazar: SEVAL HOZAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM AKAY DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Fenomen, Benlik Sunumu, Hikaye Paylaşımı, Kimlik, Instagram, Social Media, Phenomenon, Self Presentation, Story Sharing, Identity, Instagram
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın konusu sosyal medyada benlik sunumları üzerinedir. Çalışma, önceden çalışılmış olan sosyal medya ve sosyal medyanın bireyler üzerinde etkileri çalışmalarının doğrultusunda yapılmıştır. Bu çalışmalardan farklı olarak sosyal medyada önemli ölçüde dikkat çeken Instagram uygulamasının hikaye ( story) öze göz önünde bulundurarak yeni bir çalışma yapılması amaçlanmıştır. Araştırma, Instagram uygulaması üzerinde en çok takip konusu olan 5 kategori belirlenerek her bir kategoriden 10 aktif kullanıcı gözlenerek toplam 50 fenomen ile yürütülmüştür. Araştırmanın sorunu; fenomenlerin paylaşımlarını izleyen takipçilerinin benlik değişimleri üzerine inşa edilmiştir. Araştırma bulguları, fenomenlerin hayatlarına benzeyen paylaşımlarda bulunan takipçilerin yorumları, takipçilerin benlik değişimleri olduğuna dair araştırmanın sorununa destekleyici bir sonuç ortaya koymaktadır. Bulgulara bakıldığında; takipçilerin fenomenlerin paylaşımlarından etkilenerek günlük yaşamlarında bunları uyguladıklarına dair örnekler gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is on self-presentations on social media. Working, the effects of previously studied social media and social media on individuals have been made in line with their work. Unlike these studies, the story (story) of the Instagram application, which attracts considerable attention on social media, is a new way of considering the essence the research was carried out with a total of 50 phenomena by determining the 5 categories that are the most follow-up topics on the Instagram application and observing 10 active users from each category.The problem of research; it is built on the self-changes of the followers that follow the sharing of phenomena.The research findings reveal a supporting conclusion to the problem of the research that followers have self-changes, the comments of followers who share similar to the lives of the phenomena.With a look at the findings ; examples have been observed that followers apply them in their daily lives by being influenced by the sharing of phenomena.