2000-2021 yılları arasında Suriye'de İran'ın Şiileştirme faaliyetleri
Iranian Shiitization activities in Syria between 2000-2021
  1. Tez No: 864379
  2. Yazar: HALİMA ABDULKAREEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, İran, Şiileştirme Faaliyetleri, Şiilik, Suriye İç Savaşı, Syria, Iran, Shiite Activities, Shiism, Syrian Civil War
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
1980 yılında Suriye-İran ittifakının kurulmasından bu yana, Hafız Esad ve ardından oğlu Beşar'ın onayıyla İran, dış politikasını Suriye'ye yönelik olarak kullanarak, dini ve politik ideolojisini Suriye toplumuna yaymayı başarmıştır. Yıllar boyunca, özellikle Hafız Esad döneminde, Şiilik Suriye'de belirgin bir olgu haline gelmeye başlamış ancak, oğlu Beşar'ın döneminde, özellikle iç savaş yıllarında, bu durum daha ciddi bir hal almıştır. Bununla birlikte İran ve Şii milisleri, Şii bölgelerini savunma bahanesiyle Suriye topraklarında büyük bir varlık göstermeye başlamıştır. Bu çalışma, İran'ın Şiiliği yayma ve Suriye üzerindeki etkisini güçlendirme amacını, Şiiliğin Suriye toplum yapısı üzerindeki etkisini ve Şiilerin Sünni grupların ayaklanmalarına karşı mücadelesini açıklamayı hedeflemektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir ve kapsamlı bir analiz çerçevesi oluşturmak için karma bir metodoloji kullanılmıştır. Betimleyici ve analitik yaklaşım kullanılarak, Şiiliğe dönüşü reddeden diğer mezheplerin, Şiiliğin yayılması için yapılan büyük çabalar karşısında gelecekteki durumları açıklanmıştır. Ayrıca dini ve mezhepsel dönüşümün Suriye devrimi sürecinde toplumsal ilişkileri nasıl etkilediği ile Suriye'deki Şii faaliyetlerinin gelişim aşamaları ele alınıp açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the establishment of the Syrian-Iranian alliance in 1980, Iran has been able, with the approval of Hafez al-Assad and later his son Bashar, to employ its foreign policy toward Syria to spread its religious and political ideology in Syrian society. Over the years, and starting from the era of Hafez al-Assad, Shiism began to emerge as a phenomenon in Syria. However, during Bashar's era, the matter evolved and took a new direction, especially in the years of the civil war, where Iran and its Shiite militias became significantly present on Syrian territory under the pretext of defending Shiite shrines. Iran exploited this situation to advance its interests by promoting Shiism in the country. This study aims to reveal Iran's strategic and political goals of spreading Shiism and strengthening its hegemony over Syria, clarify the impact of the spread of Shiism on the Syrian societal entity with a Sunni majority, and explain the struggle of Shiites against the uprisings of Sunni groups. The qualitative research method was employed in this study, along with a complex methodology to establish a comprehensive framework for analysis. By using both descriptive and analytical approaches, the future of those who refuse to convert to the Shiite doctrine was examined during the great efforts made to spread Shiism. Additionally, the study sought to investigate the extent of the future ability to control societal relations in light of the tension evolving from this significantly developed religious and sectarian conversion during the Syrian revolution. Also, the study investigated the developmental stages of Shiitization activities in Syria.