Rusya şarkiyat araştırmalarında tasavvuf
Sufism in Russian oriental studies
  1. Tez No: 864382
  2. Yazar: ANAKHANIM AHADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM DEMİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Russian Orientology, Sufism, Discourse, Socio-economical discourse, İdeology, Marxism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tezde Rusya Şarkiyatçılığında tasavvufun teşekkül sürecine ilişkin söylemler ele alınmaktadır. Çalışmada karşılaştırmalı analitik yöntem takip edilmiştir. Devrim öncesi, sonrası ve çağdaş araştırmaları dikkate alarak söylemler arası sürekliliği ve ayrışma noktalarını tespit ettik. Aynı zamanda Rusya Şarkiyatçılığında tasavvufa ilişkin öne çıkan söylemlerin Batı Avrupa çalışmalarından ayrışma noktasını belirlemeye çalıştık. Bu bağlamda pre-Sovyet döneminden itibaren çağın yaygın söylemleri içerisinde tasavvufun sosyoekonomik ve ideolojik etkenler bağlamında açıklanmasının süreklilik kazandığını ve Rusya Şarkiyatçılarının Batılı meslektaşlarından bu söylemin ön plana çıkışı ile ayrıştığını ortaya koyduk. Devrim öncesinde Krımskiy söyleminde öne çıkan sosyoekonomik yaklaşımın, devrim sonrası Sovyetler dönemi çalışmaları ile birlikte Marksist-Leninist felsefe doğrultusunda evrildiği meselesi ortaya koymaya çalıştığımız diğer önemli bir saptamadır. Post-Sovyet döneminde ise temel söylemde kırılmalar yaşandığını ve daha objektif istikamette dönüştüğünü tespit ettik. Bununla birlikte, tasavvufa ilişkin söylemlerin şarkiyatçıların İslam telakkisinin bir parçası olduğunu çeşitli açılardan irdeleyerek açıklığa kavuşturduk.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the discourses on Sufism and the formation process of Sufism in Russian Orientology. The comparative analytical method was followed in the study. Considiring the pre-revolutionary, post-revolutionary, and contemporary studies, we have determined the continuity and divergence points between the discourses. At the same time, we have tried to determine the point of divergence of the prominent discourses on Sufism in Russian Orientology from Western European studies. In this context, we have revealed the explanation of Sufism in the context of socio-economical and ideological factors within the widespread discourses of the era since the pre-Soviet period has provided continuity and that it differs from its Western counterparts with the prominence of this discourse. Another critical determination we have tried to reveal is that the socioeconomic approach, prominent in the Krimskiy discourse before the revolution, evolved in line with the Marxist-Leninist philosophy with the post-revolutionary Soviet period studies. In the post-Soviet period, we have determined that there have been breaks in the basic discourse and that it has transformed in a more objective direction. In addition, we have clarified that the discourses on Sufism are a part of the Orientologists' perception of Islam by examining them from various angles.