Reklamlarda arketip kullanımı: Şampuan reklamları üzerine bir inceleme
Use of archetypes in advertising: A study on shampoo advertisements
  1. Tez No: 864510
  2. Yazar: HASAN EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Carl Gustav Jung, Arketip Teorisi, Reklam, Pazarlama, Carl Gustav Jung, Archetype Theory, Advertising, Marketing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma, Carl Gustav Jung'un arketip teorisinin televizyon reklamlarında nasıl kullanıldığını incelemekte ve özellikle şampuan ürünlerinin pazarlamasında bu arketiplerin nasıl etkili bir şekilde uygulandığını örneklerle açıklamaktadır. Jung'un arketipleri, insanların ortak bilinçdışı deneyimlerinden türeyen evrensel, kültürlerarası semboller ve temaları içerir. Reklam kampanyalarında bu arketiplerin kullanımı, tüketicilere ürünleri sadece işlevsel bir düzeyde sunmanın ötesinde, onların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarına hitap ederek derin bir etkileşim sağlamaktadır. Araştırma, Pantene, Elidor, Gliss, Head & Shoulders ve Clear markalarının reklam kampanyalarını detaylı bir şekilde incelerken, bu kampanyalarda Sihirbaz, Kahraman, Yaratıcı ve Asi gibi spesifik arketiplerin nasıl kullanıldığını örneklendirir. Bu kampanyalar, şampuanların sadece saç bakımı sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda kullanıcıların özgüvenini, bağımsızlığını ve kişisel gelişimini de desteklediğini göstermektedir. Reklamlarda yer alan karakterler ve hikayeler, tüketicilerin kişisel deneyimlerine ve yaşam tarzlarına dokunarak, markaların daha geniş ve çeşitli bir kitleye ulaşmasını sağlamaktadır. Bu çalışma, Jung'un arketiplerinin reklam sektöründe nasıl uygulandığını ve özellikle şampuan reklamlarında tüketicilerle daha anlamlı ve derin bağlar kurmak için nasıl kullanıldığını göstermektedir. Bu teorik çerçevenin reklam stratejilerine entegrasyonu, markalara duygusal ve psikolojik açıdan etkili bir iletişim kurma ve böylece pazarda daha güçlü bir varlık oluşturma fırsatı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines how Carl Gustav Jung's archetype theory is used in television commercials and explains with examples how these archetypes are effectively applied, especially in the marketing of shampoo products. Jung's archetypes include universal, cross-cultural symbols and themes that derive from people's collective unconscious experiences. The use of these archetypes in advertising campaigns provides deep interaction by appealing to consumers' emotional and psychological needs, beyond simply presenting products to consumers at a functional level. The research examines in detail the advertising campaigns of Pantene, Elidor, Gliss, Head & Shoulders and Clear brands, and exemplifies how specific archetypes such as the Magician, the Hero, the Creator and the Rebel are used in these campaigns. These campaigns show that shampoos not only provide hair care, but also support users' self- confidence, independence and personal development. The characters and stories in advertisements touch the personal experiences and lifestyles of consumers, allowing brands to reach a wider and more diverse audience. This study shows how Jung's archetypes are applied in the advertising industry and how they are used to establish more meaningful and deeper connections with consumers, especially in shampoo advertisements. The integration of this theoretical framework into advertising strategies offers brands the opportunity to communicate emotionally and psychologically effectively and thus create a stronger presence in the market.