Denetimli serbestlik tedbiri uygulanan madde bağımlısı bireylerin aile ve sosyal çevreleri ile olan ilişkileri
Drug addic subject to supervised release measures relationships of individuals with family and social enviroment
- Tez No: 864662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREM SARIKOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, aile dinamikleri, denetimli serbestlik, madde bağımlılığı, nitel araştırma, Family, family dynamics, probation, substance addiction, qualitative research
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Uyuşturucu madde kullanımı günümüzde hem Türkiye hem de Dünya için geleceği tehdit eden unsurların başında gelmektedir. Dünya genelinde hemen her ülke uyuşturucu madde kullanımıyla ilgili tedbirler almakta ve kullanımının engellenmesi konusunda büyük mücadeleler vermektedir. Ancak uyuşturucu madde kullanımı her geçen gün artmakta ve madde kullanımına bağlı olarak da hem bireyin kendi içinde hem bulunduğu aile yapısında hem de toplumsal konumunda çözülmeler meydana gelmektedir. Bu araştırmanın amacı; madde kullanımı nedeni ile Denetimli Serbestlik tedbiri uygulanan kişilerin uyuşturucu madde ile tanışmadan, bağımlı olmadan önce ve uyuşturucu madde bağımlısı olduktan sonraki yaşamlarında özellikle aile ve sosyal çevreleri (okul, iş, arkadaş) ile ilişkilerindeki değişiklikleri incelemek, denetimli serbestlik tedbirinin kendileri üzerinde etkilerini araştırmak ve DS tedbiri süresinden sonraki yaşamlarında geleceğe yönelik beklentilerini ortaya koymak ve bu yönde planlar yapmak olarak belirlenmiştir. Araştırmaya Bayburt ili Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nde uyuşturucu madde nedeniyle dosyası bulunan 19 erkek yükümlü katılmıştır. Araştırmada güvenilir ve geçerli sonuçlara ulaşmak amacıyla nitel araştırma yaklaşımlarından yorumlayıcı olgu bilim deseni kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmış olup, yapılan derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak desteklenmiştir. Çalışmanın sonucunda, bireylerin madde kullanımlarının ardından aile ve sosyal çevreleri ile olan iletişimlerinin zayıfladığı, bireyleri madde kullanımına yönlendiren sebeplerin başında merak, özenti ve arkadaş çevresine karşı kendini kabullendirme gibi sebeplerin olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca çalışmada, Denetimli Serbestlik tedbirlerinin uyuşturucu madde kullanımının azaltılması, kişilere yeni hobi alanlarının kazandırılması ve Denetimli Serbestlik uygulaması sonrasındaki sosyalleşme süreçlerinin hızlı ilerlemesi konusunda bireyler üzerinde olumlu ve yapıcı etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Drug use is a leading threat to the future in Turkey and worldwide. Nearly every country globally is taking measures against drug use and fighting to prevent its consumption. However, drug use is increasing daily, causing internal and external fractures in the individual, within their family structure, and in their social position. Sociologically, it is observed that individuals who use drugs are not accepted within society, are marginalized, alienated, and pushed into a position without a rightful share of the societal“pie.”This research aims to examine the lives of individuals subject to probationary measures due to drug use, particularly in terms of their relationships with their families and social environments (school, work, friends) before and after becoming addicted to drugs, to investigate the effects of probationary measures on them, and to determine their expectations for the future and make plans in this direction after the probationary period. Nineteen male individuals with records at the Bayburt Province Probation Office due to drug use participated in the study. An interpretative phenomenological design, one of the qualitative research approaches, was used to obtain reliable and valid results. A semi-structured interview technique was applied and was supported using an in-depth interview technique. The study results reveal that individuals' communication with their families and social circles weakened after starting drug use. The primary reasons leading individuals to drug use were curiosity, emulation, and the need for peer acceptance. Moreover, the study found that probationary measures positively and constructively impacted reducing drug use, introducing new hobbies to individuals, and rapidly advancing their socialization processes after applying for probation.