Teorik çerçevesi ve pratik işleyişiyle koalisyon hükümetleri ve siyasi ittifaklar – Türkiye örneği
Coalition governments and political alliances with theoretical framework and practical functioning – The case of Turkey
- Tez No: 864789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN EMİR AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Koalisyon, İttifak, Seçim Sistemi, Parlamento, Coalition, Alliance, Electoral System, Parliament
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tezin amacı siyasi koalisyonların ve ittifakların oluşmasında etkili olan unsurların açıklanması ve Türkiye'de görülen koalisyon örneklerinin bu bakımdan değerlendirilmesidir. Parlamenter Sistemin uygulandığı ülkelerde çoğunluk elde edilememesi sonucunda sıklıkla görülen koalisyon oluşumlarının nedenleri belirtilerek izah edilmeye çalışılmıştır. 1960 yılından sonra Türkiye'de görülmekte olan koalisyon hükümetleri koalisyon teorileri açısından ayrı ayrı değerlendirilerek kuruluşları, işleyişleri ve icraatleri belirtilmiştir. Riker ve Lijphart'ın siyasal bilimler alanında genel kabul görmüş koalisyon teorileri bakımından değerlendirilen hükümetlerin görev süreleri boyunca sergiledikleri performansları incelenmiştir. Seçmen iradesinin yönetime yansıması olan hükümetlerin oluşmasında siyasi partilerin bir araya gelme amaçları, hedefleri ve uyguladıkları politikalar değerlendirilmiştir. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçildikten sonra meydana gelen ittifakların koalisyon yapısına benzerlikleri açıklanmıştır. Yeni sistemin doğal bir sonucu olan ve bir bakıma zorunlu siyasi kutuplaşmalara dönüşen siyasi ittifakların oluşum şekilleri koalisyon teorileri bakımından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to explain the factors that are effective in the formation of political coalitions and alliances and to evaluate the coalition examples in Turkey in this regard. The reasons for the coalition formations, which are frequently seen as a result of the inability to obtain a majority in the countries where the Parliamentary System is applied, have been tried to be explained by specifying. The coalition governments that have been seen in Turkey after 1960 are evaluated separately in terms of coalition theories, and their establishment, functioning and actions are indicated. The performances of governments, which are evaluated in terms of generally accepted coalition theories in the field of political sciences by Riker and Lijphart, during their tenure are examined. In the formation of governments, which are the reflection of the will of the electorate to the administration, the aims, objectives and policies of the political parties have been evaluated. In addition, the similarities of the alliances formed after the transition to the Presidential Government system to the coalition structure were explained. Formation of political alliances, which is a natural result of the new system and turns into compulsory political polarization, has been evaluated in terms of coalition theories.