Eğitim yönetimi alanında lisansüstü eğitim almış yöneticilerin okullarındaki örgüt iklimi
School organizational climate of managers with graduate education in educational management
- Tez No: 864840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Lisansüstü Eğitim, Okul Yöneticisi, Örgüt İklimi, Postgraduate Education, School Administrator, Organizational Climate
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, öğretmen görüşlerine dayanarak eğitim yönetimi alanında lisansüstü eğitim almış yöneticilerin liderlik ettiği okullarda uyguladıkları yönetim pratiğinin, kurumsal ilişkiler, okul kültürü, öğretme ve öğrenme süreçleri, güvenlik önlemleri ve çevresel düzenlemeler gibi örgüt iklimi boyutlarına nasıl yansıdığını ayrıntılı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunun belirlenmesinde ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcı grubu, 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında Antalya ili Kepez ve Muratpaşa ilçelerindeki devlet ilköğretim kurumlarında eğitim yönetimi alanında lisansüstü eğitim almış yöneticilerin görev yaptığı okullarda çalışan 20 öğretmenden oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından hazırlanan 5 açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ve araştırmacının yaptığı gözlemler kullanılmıştır. Bireysel yüz yüze görüşmelerden elde edilen veriler betimsel ve içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Analiz sonuçları paydaşlarla kurulan olumlu iletişimin, sürdürülen etkili ilişkilerin, alınan güvenlik tedbirlerinin, kültürel değerlere verilen önemin, çevresel düzenlemeler ile öğretme-öğrenme süreçlerinde yapılan stratejik girişimlerin lisansüstü eğitim almış yöneticilerin görev yaptığı kurumlarda olumlu bir atmosferde olduğu sonucunu göstermektedir. Bu bulgular eğitim kurumlarında yönetim pratiğinin geliştirilmesi ve okul ortamlarının iyileştirilmesi için önemli ipuçları sunmaktadır. Lisansüstü eğitim almış yöneticilerin liderliğindeki okullarda uygulanan yönetim pratiğinin örgüt iklimi üzerindeki olumlu etkileri eğitim yönetimi alanında geleceğe yönelik yapılacak araştırmalar için de önemli bir temel oluşturmaktadır
Özet (Çeviri)
This research aims to examine in detail, based on teacher opinions, how the management practice implemented in schools led by administrators with postgraduate education in the field of educational management is reflected in organizational climate dimensions such as institutional relations, school culture, teaching and learning processes, security measures and environmental regulations. In the study, case study design, one of the qualitative research approaches, was used. Criterion sampling method was used to determine the study group. The participant group of the study consists of 20 teachers working in public primary education institutions in Kepez and Muratpaşa districts of Antalya province in the 2023-2024 academic year, where administrators with postgraduate education in educational administration work. A semi-structured interview form consisting of 5 open-ended questions prepared by the researcher and observations made by the researcher were used as data collection tools. Data obtained from individual face-to-face interviews were analyzed through descriptive and content analysis. The results of the analysis show that the positive communication established with the stakeholders, the effective relations maintained, the security measures taken, the importance given to cultural values, environmental regulations and strategic initiatives made in the teaching-learning processes create a positive atmosphere in the institutions where administrators with postgraduate education work. These findings provide important clues for improving management practice in educational institutions and improving school environments. The positive effects of management practice applied in schools led by administrators with graduate degrees on the organizational climate constitute an important basis for future research in the field of educational management.