(سورة السَّجدة: دراسة نحويَّة وبلاغيَّة)
Secde Suresi (Nehıv belagat çalışması)
- Tez No: 864869
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arapça, Secde suresi, Nahiv. Belagat. Takdim ve tehir. Hazif. İstifham. Emir, Arabic language. Surah As-Sajda. Grammar. Rhetoric. Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı,“Secde Suresini bazı nahiv ve belagat bilim dalları (takdim, tehir, hazıf, istifham ve emir) açısından incelemektir. Çalışmanın önemi, konusunun Kuran-ı Kerim'in en yüce Arapça metni olması ve Secde Suresinin birçok nahiv ve belagat kuralına sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Nahiv ve belagat, Arap dilinin en önemli dallarından ikisidir ve birçok öğrenci bu alanların inceliklerini ve dallarını kavramakta zorlanmaktadır. Secde Suresi bu konulara dair birçok örnek barındırmaktadır. Ayrıca çalışmanın önemi, ”takdim, tehir, hazıf, istifham ve emir“ gibi hem nahve hem de belagata ait ortak noktalara sahip olan seçilen konulardan kaynaklanmaktadır. Bu konular Secde Suresinde sıklıkla yer almaktadır ve bu da sureye özel bir nahiv ve belagat değeri kazandırmaktadır. Ayrıca surenin faziletine dair rivayetler de bu değeri artırmaktadır. Çalışmanın amacına ulaşmak için tanımlayıcı, tümevarımsal ve analitik yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem, çalışmanın sorularına en uygun yöntemdir. Bu çalışmanın en önemli sonuçlarından biri, Secde Suresi'nin Mekkî surelerden biri olması ve ”el-Secde“, ”elif-lam-mim“ ve ”el-Madâci'" olmak üzere birçok isminin olmasıdır. Bu surenin okunması ve hakkında tefekkür edilmesi büyük bir fazilete sahiptir. Surenin içeriği Kuran'a iman, onu yalanlayanların halleri ve onlara cevap verme gibi konular ile ilgilidir. Nahiv ve belagat bilimleri arasında sıkı bir ilişki vardır ve birbirinden ayrılamazlar. Dilbilgisi cümlenin yapısal yönüyle, edebiyat ise cümlenin anlam yönüyle ve içerdiği amaçlar ve sırlarla ilgilenir. Secde suresinde takdim ve tehirle ilgili olarak, başlıca amaçları; tahsis ve tayin, hasr, inkâr ve alay, uyarı ve hatırlatma, öne çıkarılan şeye önem verme ve dikkat çekme, öne çıkarılan şeye ilgi uyandırmadır. Hazif ile ilgili olarak ise, amacı; kısaltma ve özlülük, anılan şeye özen gösterme, onun büyüklüğünü ve kutsallığını vurgulama, cümlenin ahengini ve müzikalitesini koruma, belirli bir şeyi belirtme isteği olmaması veya korkutma ve dehşet uyandırmaya dikkat çekme gibi amaçlardır. Secde suresinde istifham ise, surede altı yerde 'ef'al' fiil kalıbında gelmiştir ve bazıları gerçek anlamda talep, üstünlük ve zorunluluk anlamında kullanılırken, bazıları ise mecazi anlamda dua ve temenni, küçümseme, aşağılama ve kâfirlerle müşriklere azarlama ve kınama anlamında kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to present a grammatical and rhetorical study of Surat As-Sajda in some of the themes of grammar and rhetoric, namely: (forward and backward, omission, interrogation, and the imperative verb), The importance of this study comes from the importance of its subject, which is the Holy Qur'an - being the highest Arabic text - and Surah As-Sajda in particular, being a surah rich in many grammatical and rhetorical rules and principles, as grammar and rhetoric are among the most important sciences of the Arabic language, and their issues and branches are hidden from many scholars, and Surah As-Sajda has mentioned many of these issues and branches; this study also derives its importance from the importance of the themes chosen in this study: This study derives its importance from the importance of the themes chosen for this study, namely: (forward and backward, omission, interrogation, command) as common grammar and rhetoric, which are abundantly mentioned in Surat As-Sajda, which makes them of special grammatical and rhetorical value, in addition to their value in what has been mentioned in its virtue. In order to achieve the purposes of the study, the descriptive, inductive, and analytical method was followed as it is the most appropriate to answer the study's questions: Surah As-Sajda is one of the Meccan surahs, and it has several names, the most famous of which are: Surah As-Sajda, A.L.M, and Al-Madaja'ah. This surah has great merit in reading and reflecting on it, and its themes revolve around believing in the Holy Qur'an, the conditions of those who disbelieve in it, and responding to them. The relationship between grammar and rhetoric is so close that it is difficult to separate them; grammar is concerned with the structural aspect of the sentence, and rhetoric is concerned with the semantic aspect of the sentence and the purposes and secrets it contains. As for the introduction and delay, one of its most prominent purposes in Surat As-Sajda is: Specialisation and exclusivity, denial and sarcasm, alerting and reminding, attention and interest in the presented, drawing the mind to it, and arousing suspicion for the presented. As for omissions, their purpose was: Shortness and brevity, showing care for the mentioned, showing its greatness and reverence, preserving the weight and musicality of the sentence, unwillingness to specify, or alluding to exaggeration and intimidation. As for the interrogative in Surat As-Sajda, it is used in six places in the Surah in the form of the verb (do), some of which serve the real meaning of request, exaltation and obligation, and some of which serve the figurative meaning of the command, namely supplication, wishful thinking, humiliation, humiliation and reproach of the disbelievers and polytheists.